Politikerna säger nej till vindkraftplanerna

Det blev inte helt oväntat nej till Dackevinds planer på en vindkraftpark vid Mösjöberget mellan Målilla och Virserum, när frågan togs upp i politiken.

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till planerna på en vindkraftpark vid Möjsöberget mellan Virserum och Målilla. Det blir ett för stort intrång för boende, företag och turism i området anser majoriteten.

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till planerna på en vindkraftpark vid Möjsöberget mellan Virserum och Målilla. Det blir ett för stort intrång för boende, företag och turism i området anser majoriteten.

Foto: Thomas Lövgren

Virserum2020-10-14 18:09

Majoriteten säger klart nej till satsningen, eftersom man anser att en vindkraftpark här skulle innebära ett alltför stort intrång för både boende, företag och turism i trakten.

Socialdemokraterna däremot sa ja och ville bifalla förslaget Deras båda tjänstgörande ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott, Tommy Rälg och Lena Hasting, reserverade sig mot beslutet.

– Vi är inga experter på vindkraft, erkänner Tommy Rälg, så vi röstar ja för att länsstyrelsens experter ska få avgöra. Vi tyckte också att företaget gått kritikerna till mötes på flera punkter. Vi tycker att vi tar ett samhällsansvar genom att säga ja.

Åke Nilsson (KD) å sin sida anser att kommunen tar ansvar för kommuninvånarna genom att säga nej. 

Han pekar också på att så höga verk, 250 meter, som planeras inte har stöd i kommunens översiktsplan.

– Den här visserligen tio år gammal och har inte hängt med i utvecklingen, säger han.

Den annars så totala enigheten mellan partierna i Hultsfredspolitiken, Hultsfredsandan kallad, ställdes åt sidan för ett ögonblick.

Än är dock inte sista ordet sagt om den här vindkraftparken. Frågan ska gå hela den långa vägen, från KSAU vidare till kommunstyrelsen och därifrån till kommunfullmäktige.

Men blir det ett nej i fullmäktige, så tar frågan stopp. Kommunen har en form av vetorätt vid vindkraftetableringar. Säger fullmäktige ja, kan ärendet gå vidare till länsstyrelsen för ytterligare en prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!