Regionen: Har kapacitet att testa alla med symtom

Sedan utbrottet började har 201 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Det uppger Region Östergötland. Antalet smittade som behöver sjukhusvård minskar dock.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-06-04 16:00

På torsdagen uppgav regionen att ytterligare två personer med covid-19 har avlidit. Totalt har därmed 201 smittade personer avlidit i Östergötland sedan smittan började spridas i länet. 

På torsdagen vårdades 52 smittade personer på sjukhuset i länet, varav 11 i intensivvård. Det ska jämföras med de 59 personer (varav 12 i intensivvård) som på onsdagen vårdades på sjukhus.  

– Antalet personer som behöver sjukhusvård minskar, även om minskningen går långsamt, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 29 patienter, varav 23 personer på vårdavdelning och sex patienter i intensivvård. På onsdagen vårdades 33 smittade personer på US. 

På Vrinnevisjukhuset vårdades 23 smittade personer på sjukhus, varav 18 på vårdavdelning och fem i intensivvård. På onsdagen vårdades 26 personer på Vrinnevisjukhuset. 

Det fanns på torsdagen inga uppgifter om hur många smittade som vårdades på lasarettet i Motala. 

På torsdagen meddelade regeringen att ytterligare 5,9 miljarder kronor anslås för att testa personer med symtom på covid-19. Medlen ska även användas till antikroppstester för att ta reda på vilka som haft sjukdomen. Jens Raffelsberger säger att regionen redan i dag har kapacitet att testa alla som behöver testas för covid-19.

– Vi har möjlighet att testa alla som uppvisar symtom och är i behov av vård eller där man av annan anledning har behov av att påvisa infektionen. Provtagningen ökas successivt och det finns en tydlig anvisning på vilka som ska prioriteras utifrån kapacitet. Det är ingen mening med att testa personer som inte uppvisar tydliga symtom. Den som är smittfri ena dagen behöver ju inte vara smittfria den andra dagen.

Regionen har nu börjat med vissa antikroppstester – men inte i den skala som säger något om hur stor andel av länets befolkning som haft sjukdomen. 

– Vi gör antikroppstester på ett antal boenden och på vissa utvalda vårdcentraler och kliniker på sjukhus. Tester görs där vi i nuläget ha störst nytta av informationen, säger Jens Raffelsberger. 

I grupper med dokumenterad smitta har cirka 15 procent haft sjukdomen. I grupper utan dokumenterad smitta har mellan fyra och sju procent haft smittan. Det visar regionens antiktroppstester. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!