Se till barnens bästa vid avveckling av asylbostäder

Under 2020–2021 avser Migrationsverket att etappvis avveckla en del av sitt bestånd av tillfälliga bostäder för asylsökande. För Eksjö kommuns del påverkar detta beslut många invånare i vår kommun.

Skribenterna vill att de barn som bor i asylboenden som ska avvecklas, ska kunna få ett bra avslut innan de tvingas flytta.

Skribenterna vill att de barn som bor i asylboenden som ska avvecklas, ska kunna få ett bra avslut innan de tvingas flytta.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2020-11-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har förståelse för att Migrationsverket kan behöva anpassa sin organisation. Vår uppmaning till Migrationsverket är dock att genomföra avvecklingen av de tillfälliga bostäderna på ett så bra sätt som möjligt för de barn som kommer att bli påverkade av beslutet.

När beslut fattas – som påverkar barn – ska vi enligt barnkonventionen kunna visa på att vi har tänkt på barnen. Barnets bästa ska alltid komma först.

Vår önskan är att Migrationsverket ska avveckla de tillfälliga bostäderna i Eksjö kommun på ett sätt där barnen får möjlighet till en bra avslutning hos oss. Att de får avsluta sitt pågående läsår i sin nuvarande skola, och därmed ges möjlighet till en så bra start som möjligt vid nästa skola i sin kommande hemkommun.

Att få avsluta sina studier vid läsårsavslut i sin nuvarande skola ger också barnen de bästa förutsättningarna att få rättvisa termins- eller avgångsbetyg från de lärare de har haft under sin tid i vår kommun. Att byta skola, och behöva lära känna nya lärare och klasskamrater mitt i en termin, kommer med stor sannolikhet påverka deras skolgång och möjlighet till rättvisa betyg negativt.

Beskedet om att de tillfälliga bostäderna ska avvecklas har också skapat mycket oro och ryktesspridning i berörda förskolor och skolor. Både bland de barn som beslutet berör, men även bland de barn som nu har fått veta att deras kompisar snart ska flytta. Vår önskan är därför att Migrationsverket säkerställer att de familjer och barn som är berörda får information om sin flytt, och hur den ska gå till, med så god framförhållning som möjligt. Information i god tid som kan förbereda för vad som ska hända skapar trygghet och lugn bland alla barn.