Skarp kritik efter helgens bilträff i Vimmerby

Öppet brev till Anders Degerman efter helgens bilträff i Vimmerby.

Tjutande däck och förgasarsmällar. Allt var som vanligt efter bilträffen i Vimmerby i helgen, skriver debattören som är kritisk till att kommunen sponsrar aktiviteter som "i princip uppmanar ungdomarna att gasa mera".

Tjutande däck och förgasarsmällar. Allt var som vanligt efter bilträffen i Vimmerby i helgen, skriver debattören som är kritisk till att kommunen sponsrar aktiviteter som "i princip uppmanar ungdomarna att gasa mera".

Foto: R Magnusson/Mostphotos

Debatt2021-07-22 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du säger att ”vi är absolut nöjda”, ”lugnt och städat” osv efter lördagens bilträff på Dollarstores parkering. Men det får stå för dig. Själva träffen var väl ok, men det är inte roligt att se hur parkeringen ser ut. 

Du är väldigt naiv, om du tror att allt slutade där. Det var ingen av ungdomarna som gick hem och kröp ner i sängen när träffen avslutades. Det som hände efter avslutningen var det gamla vanliga. Det kördes fram och tillbaka på gatorna i Vimmerby. Tjutande däck, ”förgasarsmällar” – allt var som vanligt! Vimmerbys mest egoistiska invånare blev ju mer inspirerade och det kördes fram och tillbaka. Klockan var 03.30 när det sista hördes från dessa bilar. Och det var söndag natt. Detta fortsatte måndag natt, tisdag natt… Gasmacken, Älåkragatan, Lundgatan, Ishallens parkering… Fram och tillbaka, i det som kändes som en evighet.

Respekten har fallerat fullständigt hos dessa ungdomar och det sponsrar ni, Vimmerby kommun. 50 000 kronor, som kan användas till så mycket annat. Men det borde absolut inte gå till att i princip "uppmuntra" ungdomarna att gasa ännu mera. Men ditt uttalande om att ”vi får tänka på miljön i andra sammanhang” i en artikel i Vimmerby Tidning är skrämmande. Bilarna som används har gamla motorer som har enorma utsläpp i förhållande till dagens bilar. Och till det så är det "plattan i botten”, vilket innebär cirka fyra gånger högre utsläpp. Däcken som används är begagnade av sämre kvalitet eftersom det är dyrt att bränna däck. Jag har till och med sett slitna vinterdäck på bakhjulen på dessa bilar. Livsfarligt, för de ska även framföras i ”normal trafik”.

Och det här får fortgå kväll efter kväll, natt efter natt. Men du kanske inte själv är drabbad, bor långt från dessa händelser. Men tänk om du hade bott intill och har barn som ska sova på nätterna? Ljudet från bilarna och deras avgassystem är definitivt inte lagligt. Och då har jag inte nämnt så mycket om basljudet från högtalarna i dessa bilar. Det hördes drygt 1,5 km bort i lördags.

Sammanfattning av det hela, respekt! En respekt för andra, som fullständigt har havererat bland dessa ungdomar. Och det sponsrar ni med 50 000 kr, Vimmerby kommun.