Sverige behöver en bättre LAS

Centern och Liberalerna har fått sin LAS-utredning. En S-minister är missnöjd och facken hakar på.

Debatt2020-09-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som läser fackens artiklar kan få för sig att gamla LAS är en riktig lag, att den är jättebra och ger tillräckligt skydd. 

Liberalerna tycker att LAS ger en falsk trygghet, inlåsning och ökad sjukfrånvaro. Och gillar förslaget att ta bort saklig grund. Om parterna inte antar förslaget ska riksdagen skriva in det i en ny LAS. Om S trilskas hotar Liberalerna med att göra det till en kabinettsfråga och dra bort stödet till regeringen 

Liberalernas förslag är att allt ska bort. Ur askan reser sig drömmen om ett nytt samhälle. Tar man bort skydden i LAS, blir allt bättre. När alla kan sparkas, kan förtagen anställa flera unga och nyanlända. Redan anställda skulle byta jobb, för att de inte kände sig inlåsta. Personer som inte fungerar skulle avskedas. Mobbare och sexuella trakasserare likaså. Arbetsgivare slipper skadestånd.

När skyddet tas bort blir många arbetslösa. Liberalerna vill möta detta med statlig a-kassa. Centern har på M/KD-budgeten inlett en slakt på Arbetsförmedlingen. Alla som blivit arbetslösa under pandemin och med en ny LAS skapar en marknad för privata företag, som liksom den statliga förmedlingen ska betalas med skattemedel. 

Den som varit med om förhandlingar vet att den börjar med skambud. När man möts i mitten kan bägge parter säga att man vunnit. Dagens LAS har inga parter som kan mötas i mitten. Facken har gått i fällan. I stället för att förhandla på egna förslag, har facket valt att lyfta gamla LAS till skyarna: Rör inte vår LAS!  

Lagen läcker som ett såll. Den privatanställde som idag går emot en uppsägning på LAS 34 och vinner i domstol, kan bli utköpt och förlora på LAS 39. Högsta Domstolen har godkänt muntligt avsked. Värst är att lagen saknar definition av ordet arbetsgivare. Det står "arbetsgivare" i nya Kommunallagen, utan definition. AML säger den juridiska personen, företaget eller myndigheten. 

I förhandlingar om LAS ska facken och Svenskt Näringsliv driva förhandlingar i två steg. Det första är det juridiska kravet, att lagen ska ha en kristallklar definition av en arbetsgivare. När dörren öppnats till maktens boning kan man i nästa steg resonera om rättigheter och skyldigheter för denna makthavare. 

Folkets valda ombud stiftar lag i riksdagen. Frågan är hur regeringen ska få till ett lagförslag på en halvfärdig utredning. Svensk lag förbjuder anonyma rättssubjekt. Arbetsgivare ska ha ett i lag definierat namn.