SVT-chefens svar på kritiken om bakgrundsljud

Per-Inge Pettersson, ordförande i Tillgänglighetsrådet i Hultsfreds kommun, skrev en insändare där han är kritisk till det han uppfattar som störande bakgrundsljud i många av SVT:s program. Här får han svar av Anne Lagercrantz, divisionschef Nyheter och Sport, SVT.

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT, förklarar hur SVT tänker kring störande bakgrundsljud.

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT, förklarar hur SVT tänker kring störande bakgrundsljud.

Foto: PATRICK SÖRQUIST / TT

Debatt2021-07-17 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är helt överens med Per-Inge Pettersson om att SVT som public service-bolag måste prioritera att tv-programmen blir mer tillgängliga för samtliga tittare. Det är en del av SVT:s uppdrag. En utmaning är att tittare konsumerar SVT:s program på olika plattformar, telefonen är numera lika viktig som tv:n. SVT ska tillgodose tittare som har den senaste tekniken med extra högtalare liksom de som har äldre tv-modeller. 

Per-Inge Pettersson skriver att bakgrundsljud kan vara störande. Under de senaste åren har vi justerat ljudet i flera produktioner efter att tittare hört av sig. Tack vare vår nya funktion på SVT Play ”Tydligare tal” har ett antal program fått sänkt bakgrundsljud vilket underlättar för tittare med nedsatt hörsel eller som stör sig på för höga bakgrundsljud. Mästarnas mästare som Per-Inge Pettersson själv nämner är ett exempel – men inom kort får fler program denna funktion. 

Mycket är på gång inom området men vi behöver jobba vidare, till exempel med att fortsätta förbättra ljudtillgängligheten i vissa av våra sportproduktioner. Dialogen med tittare är oerhört viktig och vi tar synpunkter som dessa på största allvar.