Tino Åberg: "Vårflodsel" – hur högt är priset?

Efter avslöjandet i Uppdrag Granskning om ålen och efter innehållet i dokumentären "Fiskarnas Rike" på SVT kan det vara läge att se över vem som är din elleverantör. Stämmer bilden som beskrivs i deras reklam, undrar debattören Tino Åberg.

Tino Åberg ifrågasätter bilden av "vårflodsel" från Lule älv efter att ha sett dokumentären "Fiskarnas rike" på SVT.

Tino Åberg ifrågasätter bilden av "vårflodsel" från Lule älv efter att ha sett dokumentären "Fiskarnas rike" på SVT.

Foto: TT-bild/Ulrik Alvarsson, arkiv

Debatt2021-10-24 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För första gången någonsin har riksmedia visat den miljömassaker som ostört fått fortgå i Luleälven sedan 60 år tillbaka. Martin Falklind belyser vår verklighet i serien "Fiskarnas Rike" i SVT.  Det handlar om en fullständig kollaps för den biologiska mångfalden med bland annat utrotad lax, öring och harr i Luleälvssystemet. Lilla Lule älv, som är Europas längst torrlagda älvdel på 17 km.

Samtidigt så får man se det pris som glesbygden i norr fortsatt kommer att få betala när den "gröna, förnyelsebara och miljövänliga" energin ska användas för att rädda klimatet.

Om du inte sett första delen av "Fiskarnas Rike" så finns möjlighet att se den på SVT Play. Se, lyssna och begrunda det höga pris som Jokkmokksborna, och väldigt många andra i norra Sveriges glesbygd, fått betala för Sveriges utveckling och får betala återigen, nu i klimatomställningens tidevarv.

I min hemkommun Vimmerby så säljer Vimmerby Energi & Miljö AB något som de kallar för "vårflodsel" och som produceras i Lule älv. I våras kom det en informationstidning i brevlådan från Vimmerby Energi, där man på sidan 3 skriver om "vårflodselen" där jag bland annat läser: "Sverige har höga klimatmål där vi vill vara med och ta ansvar för att nå dessa. Vi har gjort ett aktivt val vid elinköpen där vi valt energislag som är bra för miljön och som ger en bättre framtid ." 

Enligt VEMAB:s hemsida kan de 5 000 kunder som valt den så kallade "vårflodselen" som produceras i Lule älv inte ha fel.