Traktens skyttedrottning: "En rolig överraskning"

Vi fick kontrollräkna flera gånger för att utse traktens skyttedrottning på 2010-talet. Det var otroligt jämnt. FBSK-spelaren Louise Andersson vann – med ett måls marginal.

Här, på Lundavallen i Frödinge, har Louise Andersson gjort många mål genom åren. Med sina totalt 112 fullträffar är hon traktens skyttedrottning på 2010-talet.

Här, på Lundavallen i Frödinge, har Louise Andersson gjort många mål genom åren. Med sina totalt 112 fullträffar är hon traktens skyttedrottning på 2010-talet.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-07-12 19:00

Med hjälp av tidningsarkivet och förbundets statistik har vi gått igenom alla målskyttar i lokalfotbollen de senaste tio säsongerna.

Lag för lag.

På både herr- och damsidan. Det har resultatet i 32 skytteligor med över 1 000 olika spelare.

Bland herrarna blev Jimmi Wickström skyttekung i överlägsen stil. Bland damerna var det desto jämnare, där fyra spelare hade vittring på segern.

Här är topplistan: 1) Louise Andersson 112 mål, 2) Caroline Phalén 111 mål, 3) Nathalie Johansson 109 mål, 4) Casandra Thorsell 106 mål.

Det skiljde alltså bara ett mål i kampen om skytteligasegern. Snacka om små marginaler sett över tio säsonger.

– Vann jag? Det var en rolig överraskning. Jag trodde att flera spelare låg bättre till än mig, säger Louise Andersson.

Hon spelade sina första damlagsmatcher säsongen 2013 – i kombinationslaget Rumskulla/Södra Vi.

– Egentligen har jag alltid tillhört Frödinge, men det året blev jag utlånad till Södra Vi eftersom vi inte hade något eget damlag.

Med facit i hand blev de tre målen som Louise Andersson gjorde i Rumskulla/Södra Vi helt avgörande för den totala skytteligan på 2010-talet.

2014 var det premiär för FBSK:s damlag. Då fick den unga anfallaren ordentlig fart på sin målproduktion. Som 16-åring gjorde Louise Andersson 26 mål i division 4. Det följdes upp av ytterligare tre starka säsonger.

2015: 28 mål.

2016: 21 mål.

2017: 23 mål.

– Sedan har det gått utför, haha. De två senaste säsongerna har jag inte gjort så många mål. Jag har mestadels varit mittfältare, vilket också är roligt.

Men saknar du inte att göra en massa mål?

– Nja, jag vet inte. Det spelar inte så stor roll vilken position jag har. Jag spelar där tränaren placerar mig. Jag är inte så känslig.

En anmärkningsvärd detalj är att Louise Andersson bara har gjort ett straffmål under de här åren.

– Jag har fixat ganska många straffar, men det är andra spelare som har fått slå dem. Jag slipper helst den pressen.

Överlag ger skyttedrottningen ett ödmjukt intryck. Hon pratar hellre om den starka gemenskapen i Frödinge än om sina egna kvalitéer som fotbollsspelare.

Grannklubben Vimmerby IF har gjort upprepade värvningsförsök – utan någon framgång.

– Mina närmaste kompisar spelar i Frödinge. Därför har jag också stannat. Jag har egentligen aldrig satsat på fotbollen, utan jag spelar för att ha kul.

Än så länge har inte FBSK spelat någon seriematch i år. Det är premiär den 31 juli, hemma mot Tranås/Torpa B. Det återstår att se om Louise Andersson är med i startelvan då.

– Jag har faktiskt inte tränat så mycket än. I början av året var jag i Australien, sedan hann jag bara träna tre gånger innan allt avbröts på grund av corona. Vi får se hur det blir framöver. Jag hoppas att motivationen kommer tillbaka.

undefined
Vimmerby IF:s anfallsstjärna Nathalie Johansson nådde en tredjeplats i skytteligan med totalt 109 mål.

Hultsfreds rutinerade anfallare Caroline Phalén kom tvåa i skytteligan. 2010 tillhörde hon Vimmerby IF, utan att göra något mål. Sedan återvände Phalén till Knektavallen där hon har varit en pålitlig målgörare sedan dess.

På bronsplatsen hittar vi Nathalie Johansson. Hon gjorde tio mål i moderklubben Rosenfors IK, innan karriären fortsatte i Vimmerby IF. Utan den där allvarliga knäskadan förra året hade troligtvis skytteligasegern varit hennes. Kindas bidrag i toppstriden, Casandra Thorsell, kom på fjärde plats – bara sex mål efter vinnaren Louise Andersson.

Alla skytteligor – lag för lag:
FBSK
Gullringens GoIF
HM IS
Hultsfreds FK
Kisa BK
Rimforsa IF
Rosenfors IK
Rumskulla/Södra Vi
Vimmerby IF
VSGF

Två duktiga anfallare: Caroline Phalén och Camilla Näslund. Phalén kom tvåa i vår sammanställning med 111 mål.
Två duktiga anfallare: Caroline Phalén och Camilla Näslund. Phalén kom tvåa i vår sammanställning med 111 mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!