Varför ingen sommarsimskola i Vimmerby kommun?

Det har gått drygt 16 månader sedan våra barn senast fick ta simtag under överinseende av en utbildad siminstruktör. Under lika lång tid har det legat helt på oss föräldrar att försöka minska effekten av utebliven simträning.

I grannkommunen Hultsfred ordnas sommarsimskola. Varför prioriterar inte Vimmerby kommun simundervisning utanför skolan på samma sätt, undrar insändarskribenterna.

I grannkommunen Hultsfred ordnas sommarsimskola. Varför prioriterar inte Vimmerby kommun simundervisning utanför skolan på samma sätt, undrar insändarskribenterna.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Insändare2021-07-13 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På grund av stängda simhallar och simbassänger har dock de enda alternativen varit att simma i sjö förra sommaren och simma i sjö nu i sommar igen.

I Vimmerby Tidning har vi kunnat läsa om hur både Västerviks och Hultsfreds kommuner utökat sina sommarsimskolor i år. Ett mycket välinvesterat drag, med tanke på att barns möjligheter att lära sig simma har kraftigt försämrats under den pågående pandemin. Från Vimmerby kommun uttalar sig fritidssamordnare Mirja Holgersson om sommarsimskolan som något man inte arrangerat på många år och som det varit ett svalt intresse för. Däremot har man inte undersökt intresset för i år utan väljer att fortsätta trycka på skolans ansvar att eleverna lär sig simma i årskurs 2.

Samtidigt presenterade Svenska Livräddningssällskapet mycket dystra siffror för juni månad gällande drunkning. 23 personer drunknade, sedan 2000 så har det endast toppats av de 26 som drunknade i juni förra året. Av de 23 som i år drunknat i juni var tre barn under 10 år. Det totala antalet drunknade för 2021 är dock redan högre än 2020, vilket bådar illa för årets totala statistik.

Så varför prioriterar inte Vimmerby kommun simundervisning utanför skolan på samma sätt som sina grannkommuner? Nu är det sommar och härliga badtemperaturer så avsaknad av kommunal simhall är trots allt ett ganska platt argument.