"Vi uppmuntrar inte ungdomarna att köra pÄ detta sÀtt"

"Vi ser alltsÄ inte ungdomarna som ett problem utan det Àr det som de gör som Àr problemet", skriver folkhÀlsosamordnare Anders Degerman i ett svar pÄ kritiken efter biltrÀffen i Vimmerby.

"Vi kan inte lÀmna nÄgra garantier att dessa biltrÀffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror pÄ att detta Àr det sÀtt som har störst möjlighet att lyckas", svarar folkhÀlsosamordnare Anders Degerman pÄ kritiken som förts fram i insÀndare.

"Vi kan inte lÀmna nÄgra garantier att dessa biltrÀffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror pÄ att detta Àr det sÀtt som har störst möjlighet att lyckas", svarar folkhÀlsosamordnare Anders Degerman pÄ kritiken som förts fram i insÀndare.

Foto: Arkiv/TT-bild

Debatt2021-07-22 18:10
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag Ă€r den första att beklaga till alla er som fĂ„r er sömn störd och inte fĂ„r möjlighet att njuta av lugna sommarkvĂ€llar. Men det Ă€r ocksĂ„ av den anledningen som vi arrangerar dessa biltrĂ€ffar. 

Jag hade kontakt med mĂ€nniskor som bor i Vimmerby dagen efter, för att höra hur det varit under natten och förstod att det körts ”som vanligt”. TyvĂ€rr Ă€r det inget konstigt med det, vi trodde aldrig att en enda trĂ€ff skulle avhjĂ€lpa problemet och förmodligen sĂ„ kommer det att lĂ„ta en del efter andra trĂ€ffen ocksĂ„ (precis som det lĂ€t innan trĂ€ffarna). Att arrangera biltrĂ€ffarna, och alla de insatser som sker i samband med dem, Ă€r en lĂ„ngsiktig insats som vi tror och hoppas kommer bĂ€ra frukt efter lite tid. Det handlar om att bygga relationer och involvera ungdomarna i nĂ„got positivt tillsammans med vuxna. 

SĂ„ med det sagt ”uppmuntrar” vi inte ungdomar att köra pĂ„ detta sĂ€tt och vi uppmuntrar inte heller till den negativa pĂ„verkan pĂ„ miljön. Genom att vuxna fĂ„r möta ungdomarna, skapa relation, fĂ„ dem att sĂ€ga ifrĂ„n nĂ€r kompisar (ofta frĂ„n andra kommuner, det Ă€r lĂ€ttare att göra fel saker nĂ€r man inte Ă€r pĂ„ hemmaplan) Ă€r högljudda tror vi att vi kommer att fĂ„ en bĂ€ttre situation i Vimmerby och kanske kan vi ocksĂ„ prata om miljön. Vi har erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare och tror pĂ„ att det ska lyckas igen. 

Vi ska ocksĂ„ förstĂ„ att detta inte Ă€r ett problem bara i Vimmerby. A-traktorer och bilar som kör för fort, sladdar och spelar hög musik finns i princip i hela landet. Ingenstans har man hittat en snabb lösning. Det vi kan göra Ă€r att se att det dessa ungdomar gör Ă€r ett problem, som vi behöver prata med dem om. Vi ser alltsĂ„ inte ungdomarna som ett problem utan det Ă€r det som de gör som Ă€r problemet. Ungdomarna Ă€r bra och kloka och oerhört duktiga att meka med bilar. Vi tror ocksĂ„ att andra vuxna i ungdomarnas nĂ€rhet behöver prata med dem, förĂ€ldrar, mor- och farförĂ€ldrar, grannar och sĂ„ vidare. SjĂ€lvklart Ă€r Ă€ven polisen viktig, men de kommer aldrig att kunna lösa problemet sjĂ€lva. 

Ungdomar behöver vuxna i sina liv, sÄ lÄt oss hjÀlpas Ät att prata med dem, att finnas i deras liv och ge dem lite vÀgledning!

Vi kan inte lÀmna nÄgra garantier att dessa biltrÀffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror pÄ att detta Àr det sÀtt som har störst möjlighet att lyckas.