Vimmerby Tidning publicerar utan att ha fått svar

Förra veckan ställde Vimmerby Tidning en rad frågor till Vimmerby kommun om utbildningskostnader. Vi ställde bland annat frågan hur det kommer sig att kostnaden för de omtalade ledaskapsutbildningarna ökat med 150 procent på fem år.

Foto: Vimmerby Tidning

Krönika2021-10-27 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby Tidning ställde även frågan om hur det kommer sig att utbildningskostnaden för kommundirektör Carolina Leijonram under åren 2018-2020 kunnat uppgå till över 100 000 kronor. Och frågan om hur kommunen mäter att utbildningarna verkligen ger det resultat som eftersträvas.

Vi började titta på kommunens olika utbildningskostnader i mitten på oktober. Vi gjorde det efter att vi fått en insändare som menade att det är fel av kommunen att dra in på lussebullar till eleverna på vissa skolor, samtidigt som de skickar chefer på dyra utbildningar. Först redde vi ut hur det låg till med lussebullarna, av somliga kallat Lussebullegate. Jodå, lussebullarna var indragna på ett antal skolor, men eleverna fick dem i alla fall eftersom föräldraföreningar gått in och täckt upp. När vi var klara med det gick vi på utbildningskostnaderna. Kommunens ekonomiavdelning var snabba och behjälpliga, men det tog en stund för oss att förstå vad siffrorna stod för. När vi gjorde det uppstod en rad frågor vill ville ha svar på från kommunledningen.

Vimmerby Tidning formulerade frågorna vi ville ha svar på och skickade dem förra onsdagen till Jacob Käll (C) och kommunledningen, och där tog det stopp. Vi stötte på under fredagen, lördagen, söndagen, måndagen och igår tisdag, men det svar vi fått är att det ”kommer svar under veckan.”

Jag är övertygad om Jacob Käll och kommunledningen har fulla arbetsdagar som alla andra, och jag är övertygad om att vi hade fått svar så småningom, men i det dagliga arbetet ingår att svara på frågor från media på ett skyndsamt sätt och det har inte skett i det här fallet.

Det är mycket otillfredsställande att vi inte kan presentera svaren i samband med artiklarna, men ibland måste man som publicist fatta beslut om att publicera i alla fall och helt enkelt invänta svaren och presentera dem senare. Genom att vi publicerar frågorna kan var och en själv skapa sig en uppfattning om svaren behövt dröja i nästan fem arbetsdagar.

Vimmerby Tidning har blivit lovade svar under veckan. Då kanske vi också kan svara på frågan varför medarbetarnas utbildningspeng minskat, medan den ökat för kommunens chefer.