Julönskan från företagen: Bättre upphandlingar

Kommunerna behöver bli bättre på dialog och kontakter med företagen, bland annat vid lokala upphandlingar, skriver Vimmerbyföretagaren Malin Hamlin som är ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.

Malin Hamlin

Malin Hamlin

Foto: Svenskt Näringsliv

Debatt2021-12-15 06:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit ett omtumlande år. Många är de företagare som tvingats ställa om och vända extra noga på alla slantar. Men vi företagare är vana att vända motgångar till framgångar. Sverige har ett fantastiskt näringsliv som både lyckats ställa om utvecklas. Något att ta fasta på när vi nu går mot ett nytt år!

Mer måste dock göras för att stärka företagsklimatet. Sverige består av 290 kommuner och 21 länsstyrelser som är ansvariga för hur lagar och regler ska tillämpas. Stora skillnader finns ifråga om hur detta görs. Det är därför ingen överraskning att företagen har olika förutsättningar beroende på var i landet man verkar, vilket syns i den undersökning av det lokala företagsklimatet som Svenskt Näringsliv gör varje år. 

undefined
Malin Hamlin

Ett område där kommunerna skulle behöva förbättra sig är när det gäller dialog och kontakter med företagen. En del i dessa kontakter är de lokala upphandlingarna och här når kommunerna runtom i Sverige inte upp till godkänt sammantaget. Bättring måste ske för att upphandlingarna ska fungera så bra det går. Nyckeln är att ha tät dialog med bolagen i branschen både innan, under och efter att upphandling sker. Så skapas bäst underlag och skattebetalarna får valuta för pengarna.

Det ska dock sägas att det lokala företagsklimatet förbättras generellt sett och 2021 uppmättes de bästa resultaten i hela landet på tio år. Det vore en rimlig ambition inför kommande år att snabba på denna positiva utveckling så att framgången håller i sig.