Vindkraftsförslag: "Ett oerhört ingrepp"

Bostadsminister Per Bolunds (MP) uttalande i helgen om att han ville begränsa kommunernas vetorätt vid vindkraftparkerna får Anders Andersson att se rött.

Anders Andersson, ordförande i Hultsfreds kommunfullmäktige är upprörd över förslaget om att begränsa kommunernas vetorätt.

Anders Andersson, ordförande i Hultsfreds kommunfullmäktige är upprörd över förslaget om att begränsa kommunernas vetorätt.

Foto: Arkiv

Hultsfred2020-10-19 14:50

– Det är ett oerhört ingrepp i det kommunala självbestämmandet, säger Anders Andersson. Som ordförande i kommunfullmäktige är det min uppgift att värna om den kommunala demokratin och möjligheterna att påverka sin situation.

En del i Anderssons upprördhet över uttalandet beror också på att kommunfullmäktige precis står inför ett sådant beslut. Nionde november ska ledamöterna i Hultsfreds kommunfullmäktige ta slutlig ställning till den planerade vindkraftparken vid Mösjöberg mellan Målilla och Virserum.

Om det blir ett nej i fullmäktige, tar det stopp för den liggande planen. Kommunen har en form av vetorätt och som det ser ut i förväg finns det en majoritet för ett nej.

– Det är vi här på landet som ska bestämma hur vårt småländska landskap ska se ut, dundrar Andersson, det är inget som ska styras utifrån ett Stockholmsperspektiv.  

– Regeringen och Per Bolund tycks tro att det är nyckfullhet som styr de kommunala besluten fortsätter Andersson upprört. Men så är inte fallet. Våra ställningstaganden är väl underbyggda, med många och långa diskussioner. Vi har pratat med boende i området, med företagare, med skogsägare och andra.

Andersson sätter nu sitt hopp till att civilminister Lena Mikko kan sätta stopp för de planen att begränsa vetorätten.

– Hon har en gedigen kommunal erfarenhet och vet hur viktigt det kommunal självbestämmandet är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!