Besparingar kan bli dyra

13 juli 2019 04:00

Kindasocialen är underfinansierad. Den anorektiska budgeten bygger på önsketänkande. När budgeten spricker skriker alla: Vi måste spara! Seniorverksamhet och stöd till svaga grupper ska skäras bort. Dyra konsulter ska leta efter kostnader.

Kommunstyrelsen vill att socialen ska spara 9 miljoner kronor. Socialen kan luta sig mot lagen och kräva finansiering av verksamheten. Skolan likaså. Kultur och fritid har bara bibliotekslagen.

Men vad menas med besparingar? Du kan spara en del av lönen och använda pengarna senare. Besparing för en sömmerska är sämre tyg på ställen som inte syns. För en nationalekonom betyder besparing, uppskjuten konsumtion.

Om kommunen förstör din bil får du skaffa en ny. Hos bilhandlaren möter du alla tre betydelserna. Köper du en bil går dina besparingar till bilaffären. Läderklädseln kan ha besparingar, skinn/skai. Nationalekonomen i dig som låter bli att köpa bil, har också gjort en besparing, med prislappen på den bil du inte köpte.

Socialnämnden har inga sparade pengar. Pengar ska tas från ställen som inte syns idag, men där framtida kostnader ökar. De pengar som nämnden inte fick, kallas underskott, som personalen och svaga grupper ska betala av.

Kommunstyrelsen har bränt socialens pengar på utköp. För att spara in kostnaderna för uppsägningar har kommunen betalat fem miljoner kronor till några chefer. Dessa besparingar syns nu som en brist i socialens kassa.

En chef i Krokom tyckte att socialsekreterare Lars Persson gav bort för mycket pengar. Chefen skrev ett avsked och kallade Lars Persson till möte. Denna dag tog han sitt liv.

Två chefer fälldes i tingsrätten för vållande till annans död. När hovrätten friade hade de redan fått guldfoten med en miljon kronor vardera. De behövande som Lars Persson försökte hjälpa ska nu betala utköpet av två chefer.

Mitt tips till sparkonsulterna i Kinda kostar inget. Berätta för kommunstyrelsen vart pengarna tagit vägen. Utköpta chefer kan ta av sina besparingar och lämna tillbaka de fem miljoner kronor, som kommunstyrelsen lånat av svaga grupper. Resterande fyra miljoner till lagstadgad verksamhet kan tas ur kommunstyrelsens kassa för oförutsedda kostnader. Och vi kan bespara oss konsulterna. Så var det problemet ur världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arne Grip fd universitetslektor

Ämnen du kan följa