Följ upp brister i ledarskap samt kränkningar

Vid personalutskottets senaste sammanträde begärde oppositionen, M&KD-alliansen, tät och noggrann uppföljning kring de missförhållanden som blottats i och med den stora medarbetarenkäten som genomfördes i Region Kalmar under hösten.

Regionens medarbetarenkät visar på brister som måste följas upp och tas på allvar, menar skribenterna.

Regionens medarbetarenkät visar på brister som måste följas upp och tas på allvar, menar skribenterna.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2019-12-18 04:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endast 14 procent av medarbetarna instämmer till fullo att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare, en svag siffra samt ett nederlag för Länsunionen vars mål är en av landets bästa arbetsplatser medan verktygslådan ekar tom. M och KD föreslår en rad åtgärder såsom konkurrenskraftiga löner, mer delaktighet och bättre arbetsmiljö vilket de styrande dessvärre avfärdar.

När drygt 10 procent av medarbetarna anger att de utsatts för kränkningar eller mobbning av chefer eller kollegor, krävs åtgärder. Detta är faktum på bland annat Oskarshamns sjukhus och inom regionservice. Över hela regionen får det högre styret låga omdömen; särskilt utmärker sig ledningens förmåga att förbereda förändringar vilket kräver direkta åtgärder. Nedläggningen av IVA i Oskarshamn, onkologen i Västervik och bemanningen på Länssjukhuset och inom Folktandvården är tydliga exempel på detta.

Region Kalmar län är bra på mycket. Den växande medarbetarproblematiken kan dock bara åtgärdas om resultaten i medarbetarenkäten tas på allvar. M och KD begär snar uppföljning till politikens bord kring arbetet med att motverka kränkningar och mobbing samt hur missnöjet med högsta ledningens sätt att styra regionen ska hanteras.

Carl Dahlin (M), vice ordf

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M)

Personalutskottet, Region Kalmar län