Företag, ta ansvar för era sommarjobbare!

4 juli 2019 04:00

I sommar tar över 100 000 unga sina första steg ut i arbetslivet. De säljer jordgubbar, serverar glass till turister, rensar ogräs eller ser till att våra äldre får komma ut i friska luften. För de flesta av dem blir de här sommarveckorna en rolig upplevelse som ger både erfarenhet och användbara kontakter inför framtiden. Men tyvärr blir det inte så för alla.

Sedan 38 år tillbaka reser vi från LO runt i hela landet under parollen Facket på sommarjobbet. Vi träffar unga från norr till söder och vi talar med ungefär 2 000 genom vår hjälptelefon.

Och en sak är tydlig år från år; sommaren är högsäsong för oseriösa arbetsgivare som vill tjäna pengar på att utnyttja unga och oerfarna anställda. Vi möter ungdomar och föräldrar som kan berätta om sådant låga eller inga löner, solskensjobb och obetalt ”provjobb”, för att bara ta några exempel.

Men det finns glasklara regler för vad som gäller under en kortare tids anställning, här är svensk lagstiftning tydlig. Även för några dagars jobb har du till exempel rätt till ett anställningsbevis som tydligt redogör för arbetstider, lön, försäkringar och arbetsuppgifter. Ändå möter vi varje år arbetsgivare som vill smita undan sitt ansvar.

Visst är det tydligt att kunskapen bland unga om rättigheter på arbetsmarknaden är låg. Många av de unga som vi samtalar känner inte till vare sig anställningsbevis eller kollektivavtal. Det är bland annat därför vi år efter år fortsätter med Facket på sommarjobbet. Vi behöver finnas där för att informera om både rättigheter och skyldigheter i arbetet.

Men att sakna kunskap är inget skäl till att få sämre villkor. Tvärtom är det upp till arbetsgivarna att se till att både avtal och arbetsmiljö fungerar bra. Ingen ska behöva utnyttjas för att hen är ung och oerfaren. Alla förtjänar en bra start på arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josefin Johansson ungsekreterare LO Madelene Kohut ordförande i LO-distriktet i Småland och Blekinges ungdomskommitté