Lång väg till fredligt firande

Svar på debattsvaret "Över trehundra miljoner kristna förföljs" den 28 januari.

Skribenten fortsätter diskussionen om huruvida religionsfriheten skapar motsättningar eller inte.

Skribenten fortsätter diskussionen om huruvida religionsfriheten skapar motsättningar eller inte.

Foto: Heiko Junge

Debatt2020-02-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för svaret Gudrun Brunegård. Det var väntat att debattartikeln "Alla religioner bekämpar varandra" skulle väcka intresse. Den är ju ett svar  på eran debattartikel där ni tar upp förföljelsen av kristna. 

Jag vill redan från början säga att jag är helt neutral ifråga om den ena eller andra religionen är mer förföljd än den andra. Jag säger inte att någon religion är mera förföljd än någon annan. Det jag säger är att alla religioner inklusive kristendomen känner sig förföljda.

Precis som du säger är säkert förföljelsen av kristna störst i länder som Nordkorea och övriga liknande länder medan förföljelsen av kristna är betydligt mindre i västvärlden av helt naturliga orsaker. Det är ju som jag säger att nordkoreaner och stora delar av arabvärlden ser kristendomen som ett hot. 

I den bästa av världar skulle det nog kunna fungera som du säger att alla både i Malmö, Mosul eller Mumbai kunde fira sina religiösa högtider i fred men dit är det tror jag lång väg. Som jag säger sätter nog alla olika kulturer och religiösa åsikter käppar i hjulen för detta. Vi får nog vara glada för att dom religiösa motsättningarna är så små som dom är i Sverige. 

Risken är att vi i mångkulturens och sekularismens kölvatten får se större motsättningar mellan religiösa grupperingar både i Sverige och utomlands. Som jag skrev i min förra artikel fick vi ju se vad islam med al-Qaidas hjälp var i stånd till.

Till sist vill jag bara vädja till alla olika religiösa grupperingar att respektera varandra. Alternativet är religiösa motsättningar som i slutändan  kan resultera i krig. Låt oss slippa detta. Det finns så många andra politiska åsikter och motsättningar att religionen bör predika fredens och medmänsklighetens evangelium.