Säg inte grattis till mig i dag!

Den internationella kvinnodagen är en symbol för århundraden av kamp, drömmar och strävan efter ett jämställt samhälle. En kamp som än idag drivs av såväl kvinnor som män och icke-binära.

Insändare2020-03-07 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det jämställda samhälle som kvinnorna före oss kämpade för, ses ännu som ett ouppnåeligt mål. En värld där vi lever jämställda och enade, oavsett kön, känns som en utopi. 

Förändringar har skett, det ska vi absolut inte se bortom, men det finns ännu en lång väg kvar att gå. Kvinnodagen är självfallet en dag att fira. Vi hyllar de kvinnor som vandrat denna långa och hårda väg före oss. Vi firar de framgångar vi uppnått och de möjligheter vi fått. Men det är fortfarande viktigt att framhäva dagens verkliga syfte; uppmärksammandet av de problem och hinder som kvinnor runt om i världen tvingas möta dagligen. Jag vill inte höra ett enda "Grattis på kvinnodagen" den åttonde mars. För vad är det du grattar mig för? 

"Grattis, ni kvinnor har kämpat i århundraden för att få rättigheter men vi fortsätter ändå förtrycka, våldta, misshandla och mörda er!"

Du kan inte gratta mig förrän alla vi kvinnor får bestämma över våra egna kroppar. Förrän könsnormerna och den patriarkala grund som byggt upp destruktiviteten i vårt samhälle upphört. Förrän kvinnor inte längre ses som objekt vars enda uppgift är att uppfylla männens ställda krav. Förrän kvinnor inte längre missgynnas i samhället. Den åttonde mars ska alla kvinnor uppmärksammas och hyllas. Oberoende etnicitet, läggning, religion eller dylikt. 

Varje kvinna ska ha rätt till att själva styra sina liv, själva välja vad de ska ha på sig och själva kunna drömma, skrika, skratta och gråta. 

Så länge som kvinnor runt om i världen våldtas, könsstympas, mördas, misshandlas, förtrycks, objektifieras och diskrimineras på olika sätt, ska inte ett enda "grattis" komma på tal. 

Ni får mer än gärna uppmärksamma dagen; hylla kvinnorna omkring dig, diskutera problematiken med könsnormer och kvinnoförtryck, om du har möjlighet kan du skänka en slant till kvinnojouren eller någon global organisation som kämpar för kvinnors rättigheter. 

Men snälla, säg inte "grattis". 

Ung Vänster Västervik