Snälla, börja med det lilla!

9 februari 2019 04:00

Skogsbränder, översvämningar och andra konsekvenser av extremväder är vad som väntar oss om inte alla börjar ta klimatförändringarna på allvar och börjar bli villiga att göra något åt saken. Detta är på allvar, vi har redan fått ett smakprov på vad som kommer ske, det bästa exemplet är när Sveriges skogar stod i brand sommaren 2018.

Det är saker som vi gör dagligen som är den största boven. Koldioxiden som släpps ut när vi åker i våra bilar som sedan stannar kvar i atmosfären i tusentals år. Kväveoxiden som släpps ut vid förbränning av kol och olja som sedan försurar våra sjöar. Detta kommer inte bara påverka vårt klimat, problemet är mycket mer omfattande än så. Vi kommer bli sjuka på grund av den smutsiga luften och vattnet och vi kommer få vattenbrist på grund av torkan som blir ett resultat av den ökande temperaturen och detta kommer naturligtvis mest drabba dom som bor i den delen av världen där man inte ens har rent vatten idag.

Framtidens krig och konflikter kommer sannolikt handla om detta. Människor som bor i dom länder där det till slut inte kommer gå att leva i längre kommer att göra vad dom kan för att överleva. Dom som tycker att dagens flyktingar är ett problem kommer troligen få en chock när tiden är kommen för klimatflyktingvågen och om vi inte stoppar klimatförändringarna innan det så kommer det innebära påfrestningar som vi kanske inte kommer klara. s

Min uppmaning till er är börja med att göra det lilla. Om det är möjligt så ta cykeln istället för bilen. Skippa köttet någon dag i veckan. Ta bussen till jobbet. Och snälla ha flyget som ett sista alternativ. Jag är medveten om att många är tvungna att ta bilen till sitt jobb och andra saker. Jag begär inte att ni ska göra allt, men jag ber er att börja med det lilla så vi kan ge våra barn och barnbarn en framtid att leva i.

Simon

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!