Alla tjänar på feminism

Skribenten förespråkar ett samhälle där även män tillåts visa sig sårbara.

Skribenten förespråkar ett samhälle där även män tillåts visa sig sårbara.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2019-01-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Män väljer att ta sitt liv i dubbelt så stor utsträckning som kvinnor. Bara sju procent av Sveriges barn väljer att prata med sin pappa i första hand om de är ledsna.

Den traditionella mansrollen tilldelas egenskaper som styrka och rationalitet men går miste om grundläggande mänskliga känslor som sårbarhet och medkänsla. Hur påverkar det känslolivet, vad händer med de övriga dimensionerna av att vara människa? Vad händer när du eller någon nära mår dåligt?

Hur skulle det bli om män redan från barndomen lärde sig att prata om känslor och behov och att lyssna inkännande till andra människor? Kanske hade många relationer kunnat fördjupas om båda parterna vågat visa sig sårbara och stötta varandra? Kanske hade män kunnat söka hjälp hos vänner och familj eller vården när de mådde dåligt, innan det gick så långt att de kände att enda vägen ut är att ta sitt liv. Kanske hade barn som har en mamma och en pappa fått två trygga, lyssnande föräldrar att gå till när de är ledsna.

När det gäller begränsat med plats och begränsat med pengar behöver män flytta på sig till förmån för kvinnor. Men när det gäller det som verkligen betyder något – mänskliga relationer – tjänar alla kön på feminism som ifrågasätter traditionella könsroller. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Att vara, eller låtsas vara, känslokall är ingen styrka. Att vara stark är att våga visa sin sårbarhet. Nu killar är det dags att skaffa sig en ryggrad och börja prata känslor. För er egen skull. Och alla andras.