Ingen pekar finger åt dem som bidrar

30 augusti 2019 04:00

Svar på insändaren ”Varför skäller ingen på mig?” den 23 augusti.

Du har drabbats av artros och jag är glad att du fått vård och behandlats för detta. Hoppas också att du mår bra nu men det du skriver i din insändare om snålskjuts på skattebetalarnas bekostnad känner jag att jag måste bemöta.

Det är ingen som pekar finger åt de utlandsfödda som bor i Sverige, som bidrar till det svenska samhället och är tvungna av någon anledning att söka sjukvård eller tandvård. Men när vi svenskar besöker ett annat land utanför Europa bör vi ha en försäkring som täcker olycksfall och sjukvård om vi har oturen att bli sjuka under vistelsen. I de flesta hemförsäkringar ingår reseförsäkring under totalt 45 dagar, längre än så bör vi teckna extra försäkring.

Har vi ingen hemförsäkring eller särskild reseförsäkring kan det bli dyrt, till och med mycket dyrt, för att få vård. Ett ambulansflyg kan gå på uppemot en miljon kronor från exempelvis Thailand eller USA om du måste transporteras hem. Har vi försäkring går SOS international in med garantier för vården, har vi inte detta är vi hänvisade till lån från anhöriga, vänner eller bank. Vi har alltså ingen möjlighet att utnyttja det besökande landets vårdsystem och få något gratis.

När en asylsökande kommer hit till Sverige får den personen i princip gratis sjuk- och tandvård, mediciner och att ligga på sjukhus kostar 0 kronor. Högkostnadsskyddet för oss ligger på 1 150 kr för läkare, 2 300 kr för medicin, 3 000 kr för tandvård och att ligga på sjukhus kostar max 100 kr dygnet. Det här slår väldigt hårt mot våra fattigpensionärer som slitit ett helt liv, betalat skatt och bidragit till vår välfärd samt övriga i vårt samhälle med allra lägst inkomst. Många gånger har dessa personer inte råd att gå till läkare och apotek, än mindre tandvård.

Är det här ett rättvist system som ger en papperslös illegal invandrare eller asylsökande, som inte betalat en krona i skatt, all vård så gott som gratis medan de personer som varit med och byggt upp det här landet och bidragit till allas vår välfärd inte får något tillbaka på ålderns höst? Det är att åka snålskjuts på skattebetalarnas bekostnad. Det är absolut inte asylsökandes fel, utan regeringen som lagstiftat om detta. Jag tycker i alla fall inte det är rättvist men du kanske är av annan åsikt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anneli Jakobsson SD Vimmerby