Samtliga med influensasymptom bör testas

De senaste dagarna har vi sett en kraftig spridning av Coronaviruset (2019-nCoV) i länder som Japan, Sydkorea, Iran och nu senast Italien.

Insändare2020-02-26 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gemensamma trenden är enligt WHO att en epidemiologisk koppling till Kina inte längre är uppenbar. Istället har smittan fått tid att sprida sig i väntan på att någon på lokal nivå reagerar på att antalet misstänkta influensafall ökat oväntat kraftigt. Vi vet också att spridningen sker asymptomatiskt även under inkubationstider, inkubationstider som visats sträcka sig upp till 27 dagar. Vi vet att viruset är luftburet och spridningstakten (R0) antas nu vara över 3 enligt flera studier publicerade i bland annat The Lancet.

Spridningen har nått Europa och det antas att dödligheten är cirka 1 procent (10 gånger vanlig influensa) och drabbar primärt de äldre och de med tidigare hälsokomplikationer. Vi vet att andelen allvarligt eller kritiskt sjuka är betydligt högre än från en vanlig influensa och detta kommer drabba vår redan begränsade sjukvård. Det finns inga vaccin som kan förebygga detta och allmänheten har ännu inte byggt upp någon immunitet mot viruset, detta med den snabba spridningstakten är de primära orsakerna till att vi inte kan borsta bort detta hot som om det vore en vanlig influensa.

För närvarande applicerar Region Kalmar län Folkhälsomyndighetens riktlinjer för när man ska testa ifall en patient kan ha smittats av Coronaviruset. Dessa riktlinjer säger att patienter som uppvisar influensaliknande symptom samt de senaste 14 dagarna varit i en av de hårdast drabbade kinesiska regionerna ELLER varit i kontakt med någon smittad under de senaste 14 dagarna ska testas.

Dessa riktlinjer är nu bevisligen utdaterade. För att undvika överraskningar likt de i Italien bör vi omgående testa samtliga patienter som uppvisar influensaliknande symptom. Vi bör även säkerställa att vår sjukvårdspersonal har tillräckligt med säkerhetsutrustning (masker och skyddsdräkter) för att skydda dem mot en långdragen period med många komplicerade fall. Rapporter från Kina bekräftade för en vecka sedan att över 3 000 inom sjukvården smittats trots strikta rutiner samt kunskap om risker. Flera av dessa har sedermera omkommit. 

Oskar