Tänk om, klädhandlare!

18 januari 2019 04:00

Klädhandeln i Sverige minskade med 2,8 procent 2018. Det presenteras som en dålig nyhet i ekonominyheterna. Men hurra, säger jag!

Att vi köper lite mindre kläder kan ju inte vara någon dålig nyhet, inte när det gäller klimatförändringarna, miljöförstöring, biologisk mångfald och världens tillgång till färskvatten.

Så klädhandlare och fabrikanter, tänk om! Anlita inte fler reklammakare och försäljare, anställ i stället sömmerskor och skräddare. Satsa på att vårda, laga och sy om redan inhandlade kläder i stället för att dränka marknaden i ständigt ökande billig massproduktion.

Vi köper nästan 13 kilo kläder per år och person i Sverige, och ungefär hälften slängs utan att ens att använts. En genomsnittlig T-shirt används fyra gånger.

Tänk en klädbutik som satsar på kvalitet istället för kvantitet, som hjälper dig utveckla din personliga stil istället för att bli slav under ett förutbestämt massmode. Som tänker vintage, retro och är beredd – för en rimlig summa – att ta hand om och laga eller sy om dina älsklingsplagg.

Vi ska inte sluta konsumera, men vi ska göra det med eftertanke, urval och stil. Och vi ska sluta tära på jordens resurser – det finns textilier redan tillverkade så det räcker för generationer framöver!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anika Agebjörn