Välfärd inget för Sverigedemokraterna

27 augusti 2019 04:00

Svar på artikeln Ansvarslöst beslut om anhöriginvandring den 22 augusti.

Det skarvas och mörkas en hel del i politiken. Det vinklas och förtigs. Men ibland kommer det riktiga blaffor till osanningar, som får en att tappa hakan och nästan fattningen. Ett sådant tillfälle infann sig häromdagen, när en radda SD-företrädare menade att SD ”väljer välfärden”.

Väljer SD välfärden? Knappast. Kommunerna har drabbats hårt av minskande statligt stöd, skriver SD:arna, och krokodiltårarna faller. Men vem är det som bestämmer hur stort det statliga stödet ska vara? Riksdagen. Vem röstade fram M:s och KD:s vinnande nedskärningsbudget i riksdagen i höstas, som fortsatte underfinansiera kommunsektorn? SD. Vilket är det enda parti i riksdagen som inte står bakom dagens åtstramande finanspolitik (överskottsmålet) av det skälet att man tycker att den ekonomiska politiken ska strama åt och skäras ner ännu mer? SD. Och vi behöver inte ta oss så långt som till riksdagen i Stockholm för att genomskåda påståendet att SD ”väljer välfärden”. I vårt eget Västervik tyckte SD på försommaren – tillsammans med nedskärningskompisarna i M och KD – att de av S föreslagna nedskärningarna om 22 miljoner kronor i välfärdens kärnverksamheter (skola, förskola, äldreomsorg) inte var nog. De tre nedskärningspartierna krävde mer och drev igenom en återremiss av budgeten, i syfte att få fram förslag om ytterligare nedskärningar. Ja, ni ser.

Osanningen att SD ”väljer välfärden” tillhör den grövre sorten. När det kommer till valet mellan skattesänkningar för höginkomsttagare och välfärd för vanliga arbetare/löntagare då väljer SD skattesänkningar, alltid! Skattesänkningar prioriteras ALLTID före skola, sjukvård och äldreomsorg. Sedan SD kom in i riksdagen har det aldrig funnits någon ambition från SD att fördela några pengar till välfärden, från höginkomsttagare till de som faktiskt röstar på SD, vanliga löntagare och pensionärer.

Om du vill stoppa nedskärningar, då har SD inget att erbjuda dig. Om du däremot vill se en mer åtstramande ekonomisk politik, som svälter ut kommunerna och rycker välfärden ur händerna på medborgarna, då är det till SD du ska gå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Regell Örjan Brink Jacob Hoffsten Anders Södergren Socialisterna Välfärdspartiet