Vegonorm på Nobelmiddagen

I dag är det Nobeldagen och Sverige borde passa på att agera miljöförebild genom att servera en växtbaserad middag, tycker skribenten.

I dag är det Nobeldagen och Sverige borde passa på att agera miljöförebild genom att servera en växtbaserad middag, tycker skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2018-12-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 27 november 1895 undertecknade Alfred Nobel sitt testamente med syftet att belöna det arbete som gör mänskligheten störst nytta. Vi måste växla över till en växtbaserad kost för att världen ska kunna undvika en miljökatastrof. Vegonorm på Nobelmiddagen borde därför vara en självklarhet.

Djurindustrin driver den pågående sjätte massutrotningen av djur. En ny studie The Biomass Distribution on Earth, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av människan och människans boskapsdjur. Vilda däggdjur utgör bara fyra procent.

Nyligen släppte FN:s klimatpanel IPCC rapporten “Global Warming of 1.5 °C“ som bygger på 6 000 artiklar från forskare över hela världen. Situationen är oerhört akut. Jordens snabba temperaturhöjning måste stoppas innan det är för sent.

Det är 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

I samband med Nobelpriset dras världens blickar mot Sverige. Nobelkommittén har ett gyllene tillfälle att agera miljöförebild och ljus för hela världen genom att servera en helt växtbaserad Nobelmiddag den 10 december. Ta den chansen!