Äntligen tillbaka till vardagen för Thorsell

Ljuset i tunneln kan skönjas för speedwayen. Nästa vecka börjar BAUHAUS-ligan i Sverige. Men Jacob Thorsells säsong är redan igång

Jacob Thorsell är redo för säsongen.

Jacob Thorsell är redo för säsongen.

Foto: Sixten Funqvist

Speedway2020-08-06 09:38

Solen är på väg att bryta igenom ett lättare molntäcke över Åtvidaberg. Jacob Thorsell sitter avslappnad i sin soffa på baksidan. Efter månader av ovisshet har vardagen börjat återvända så sakteliga för Thorsell och speedway-sporten. Sedan den 12 juli är polska Ekstraliga igång, åtta dagar senare försvarade 27-åringen sitt individuella SM-guld.  Och nästa vecka börjar BAUHAUS-ligan här i Sverige.

– Förhoppningen, vad jag har hört, är att vi ska köra några matcher utan publik och sedan kanske med publik, säger han förväntansfullt och berättar att hans flickvän var i Ullared i helgen. 
– Där var det helt fullt, skrattar han.

Thorsell var i Polen när pandemin tog världen i sitt grepp, och det blev fort en surrealistisk situation: 
– Träningsmatcherna blev inställda. Jag var i Gdansk, som är en stor stad, men när jag stack in på stan efter träningen för att käka var det helt dött. Inte en människa. Visst, det var den tiden på året - innan sommarsäsongen börjar - men det brukar ändå vara en del folk. Men jag var helt själv på den restaurang där jag satt.

Dagar senare var han hemma i Sverige efter att ett planerat landslagsläger också blivit inställt och snart tog han beslutet att ta hem sin buss och sina cyklar från Polen, där han har allt innan säsongen börjar i Sverige. 
– Jag ringde till min mekaniker i Polen. han körde upp allt och satte bussen på en färja till Karlskrona och när jag hämtar bussen säger killen där att det var sista färjan som kom. Sen stängde allt. 

Förutsättningarna ändrades fort och Thorsell jobbade under våren på en takfirma. Efter lite velande blev det klart med Gdansk även för den här säsongen. De ändrade förutsättningarna, med komprimerade scheman för såväl förare som klubbar över hela Europa gör måhända att de stora namnen inte kommer till Sverige, men där finns det fördelar.
– Nu får de yngre killarna chansen att köra. Det ska bli kul att kunna hjälpa dom lite, de får testa mer. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger Thorsell.

Säsongen står för dörren även om det är annorlunda förutsättningar, även ekonomiskt: 
– Man får vara med och rädda lite, men man kan ju inte köra gratis. Även om det inte är någon publik så kostar det ju att dra runt det här.

Under torsdagen reser svenska mästaren Thorsell till Polen igen. På tisdag är det premiär hemma i Sverige.
Äntligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!