Asllani Court – när fotboll är som allra bäst

Spontanfotboll och restriktioner. Det är två av grejerna som tar plats på veckans heta och kalla lista.

På Asllani court brukar det oftast sprudla av teknisk och känslofylld spontanfotboll.

På Asllani court brukar det oftast sprudla av teknisk och känslofylld spontanfotboll.

Foto: Sofie Olsson

Krönika2021-04-29 17:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GLÖDHETT
Spontanfotbollen

När jag växte upp lirade vi fotboll överallt. Ständigt och jämt. På varenda rast och så fort vi kom hem från plugget sprang vi ut och spelade tills mörkret föll och vi knappt såg bollen. Ibland bröt vi av med "bollen i burken", tennis, pingis och landhockey. Det var ett evinnerligt idrottande och jag älskade det. Det var långt ifrån så organiserat som det är idag. Därför blir jag alldeles varm i hjärtat när jag då och då stannar till vid Asllani Court. Det är ofta fullt av folk och det sprudlar av spelglädje, spontanitet och känslor i matcherna som spelas. Alla går in i det med liv och lust och många är så skickliga och har ett rörelsemönster och en bolltouch som skulle få "Kosse" att le stort med hela ansiktet. Det här är verkligen fotboll när det är som allra bäst.

HETT
På rätt väg

De senaste åren har – som tur är – det stora löneglappet mellan herrar och damer inte minst i fotbollens ofta cyniska värld debatterats allt flitigare. I den här kampen för en mer rättvis fördelning av pengarna har Vimmerbys världsstjärna Kosovare Asllani varit något av ett ansikte utåt. Nu tycks det som Uefa lyssnat på allvar. Häromdagen kom det glädjande nyheter att Uefa pumpar in betydligt mer pengar i Champions League nästa säsong. De klubbar som når gruppspel är garanterade minst fyra miljoner kronor, vilket är fem gånger så mycket som en topp-16-plats har gett tidigare.

VARMT
Liveidrotten på Ulveskog

Moderna allvädersbanor mot rödgrus. Klart att det är roligare och trevligare då. Men det är inte den enda anledningen till att friidrotten i Södra Vi IF tycks ha fått ett uppsving igen. När vi var på besök på Ulfveskog i onsdags möttes vi av ett påtagligt stort engagemang, både från utövare och ledare, under ett av veckans träningspass. Det såg kul ut och i de här tiderna fyller idrotten en viktig roll.

LJUMMET
Förlusterna

Kollega Haris och jag är superjämna i pingis. Tidigare har det ofta varit jag som vunnit de här stekheta duellerna över fem set. Många gånger med två bollars marginal. Nu har maktbalansen ändrats. Den senaste tiden har det varit tvärtom. Det svider i mitt vinnarhjärta.

Här måste det till kraftiga åtgärder. Kanske att jag ska ta hjälp av J-O Waldner. Har ändå träffat "Det evigt gröna trädet" (han kallas så i Kina) ett par gånger och han kan nog ge mig något småtips på vägen.

ISKALLT
När öppnas idrotten upp igen?

Restriktionerna! Det räcker så.