Baronen på Helgerum är fortfarande närvarande

Det är märkligt det där, att vissa personer som levt för länge sedan dyker upp i ens tankar i olika sammanhang.

I Manne Hofréns bok ”Helgerum i Tjust” finns en teckning av baron Raab.

I Manne Hofréns bok ”Helgerum i Tjust” finns en teckning av baron Raab.

Foto: Privat

Krönika2021-10-09 18:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En som jag då och då återkommer till i tanken är baron Raab på Helgerum. Han har varit död i 119 år, så träffat honom har jag ju inte. Ni som brukar läsa mina krönikor vet att jag bodde på Helgerum i tio år, några hundra meter från slottet som baron Raab ägt.

Jag är inte en sådan som tycker att överklassens grevar och baroner är mer intressanta än backstugusittaren eller torparen. Själv kommer jag från torpar- och bondesläkter och har inga förgreningar in i de övre skikten i samhället i min släkthistoria.  

Men bor man på Helgerum, även i vår tid, så är baron Raab märkligt närvarande. Mycket hände under hans tid och han är fortfarande omtalad i trakten. Godsets många andra ägare under historisk tid är nog inte lika kända, med undantag för Madame Cahier.

Carl Adam Jacob Raab köpte Helgerum 1842, när han var 27 år. Där tillbringade han i stort sett återstoden av sitt liv, 60 år.

Det mesta av det vi vet om baron Raab kommer från dåvarande intendenten vid Kalmar läns museum, Manne Hofrén, som skrev en bok om Helgerum på 1940-talet. Den boken finns i många hem i Västrum, tror jag. När jag hade flyttat till Helgerum 2009 skaffade jag den direkt, för historien om platsen där jag bor har alltid intresserat mig.

Min svärfar Holger föddes på Helgerum 1914 men flyttade in till stan när han blev vuxen. Givetvis har jag släktforskat om svärfars släkt och om kopplingen till Helgerum. Holgers föräldrar kom dit 1892, under baron Raabs tid, och blev statare där. När Holger föddes drygt tjugo år senare var hans far rättare på godset.  

Holgers föräldrar flyttade dit från Ryssby som ligger i trakten av Ljungby i västra Småland. Hur kom detta sig? Hur kunde de känna till att det fanns arbete på Helgerum? Om de ändå skulle flytta så långt, varför emigrerade de inte till Amerika, som så många andra gjorde? Ja, det är jag ju glad för, förstås, för hade de emigrerat hade ju mitt liv varit annorlunda också.

Forskningen om Holgers släkt gjorde jag för drygt tio år sedan. Lite senare råkade jag läsa någonstans att det fanns en baron Raab i Ryssby och som ägde en stor gård där. På den gården visste jag att Holgers farbror arbetade på 1880-talet så jag ser det som en tänkbar förklaring att baron Raab i Ryssby kände till att släktingen i Helgerum behövde folk.  

Om det verkligen var så vet vi inte, men jag tror inte riktigt på att det bara är ett slumpvis sammanträffande.