Det här blir en SM-final som ingen annan

Visst är det hur kul som helst med en SM-final och framför allt med speedway igen. Men det är ju inte som det brukar vara. Inte alls. Det kommer bli en speciell känsla att uppleva speedway live igen. En Dackeförare i topp? Varför inte.

Äntligen körs det speedway i Målilla igen. Tyvärr blir det en SM-final utan publik.

Äntligen körs det speedway i Målilla igen. Tyvärr blir det en SM-final utan publik.

Foto: Michael Nordin

Sport2020-07-22 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tio månader. Så länge sedan är det senast jag var på speedway. 

Då föll Dackarna klart mot Smederna i finalreturen. När jag nu återvänder till numera Skrotfrag Arena, är det en ny topptävling som väntar. SM individuellt. Klart att det pirrar en del i kroppen. Både av den anledningen att det är SM-final, men också att det faktiskt ska köras speedway i Målilla igen. 

Ni är många därute som har abstinens och längtar till er speedway, men läget är som det är. I coronatider tillåts ännu ingen publik. Och det kan man förstås tycka är märkligt, då den stora arenan sväljer många åskådare och där man med lätthet skulle kunna hålla rejält med avstånd och ändå få in mycket publik. 

I Polen har man valt en annan väg. På ligamatcherna får man ta in max 25 procent åskådare av den totala arenakapaciteten. Vilket jag förstår ska ökas på till 50 procent. 

Det kommer bli en annorlunda SM-final. Det är klart. Det blir också en SM-final som på förhand är oviss, utan några kristallklara huvudfavoriter. Här finns ingen Fredrik Lindgren, ingen Antonio Lindbäck och ingen Peter Ljung. De hade i min värld annars varit givna medaljkandidater, alla tre. När dessutom en av SM-historiens vassaste förare, Andreas Jonsson, lagt släpskon på hyllan..., ja då är det inte helt enkelt att tippa utgången av torsdagens final. 

Det känns öppet. Men visst, dackeduon Jacob Thorssell och Oliver Berntzon får räknas till segeraspiranterna, liksom fjolårets bronsmedaljör Kim Nilsson och fyran Linus Sundström. Till den skaran bör väl ändå även Pontus Aspgren räknas in. Andra intressanta namn är såklart talangerna Philip Hellström-Bängs, som imponerat i den hittills korta säsongen, precis som Filip Hjelmland. Mariannelundskillen vann SM-kvalet nyligen och visade att han har farten uppe. Jag spelade för övrigt padel samtidigt med Hjelmland på banan bredvid under onsdagen. Och tja, slagen verkade sitta där de skulle och han rörde sig bra på banan. Det är kanske ett gott tecken inför finalen. 

Joel Kling, vad säger han? Är det läge för en ny dackeskräll, som den 2019 i Hallstavik. Få trodde att Jacob Thorssell skulle stå som slutsegrare då. 

Lyckas han inte göra om den bravaden, så kommer vi att få kröna en ny svensk mästare för första gången.