"En av de absolut bästa som nappat på VH-betet"

Joakim Fagerwall, Nils-Gunnar Svensson, Anders Spaak, Tomas Sandlin, Phil Horsky... Det är många skickliga hockeytränare som passerat revy i VH under min tid som sportjournalist på tidningen. Nu väntar ett nytt kapitel. Det är lika spännande varenda gång.

Torbjörn Allvin skriver om Staffan Lundh, som under onsdagen blev klar som Vimmerby Hockeys nya tränare.

Torbjörn Allvin skriver om Staffan Lundh, som under onsdagen blev klar som Vimmerby Hockeys nya tränare.

Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån/Arkiv

Krönika2021-05-05 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tränarjakten är över.

Den pågick inte särskilt länge. Inte alls som när det letades ersättare till Phil Horsky förra gången. Då föll valet på Peter Nordström.

Den här gången blev det en annan herre med skarpa spelarmeriter på klubb– och landslagsnivå.

Spontant känns Staffan Lundh som ett mycket bra tränarnamn för Vimmerby Hockey. Och rent meritmässigt måste det vara en av de absolut bästa som nappat på VH-betet. Framgångarna med allsvenska Karlskoga för några år sedan imponerar, där laget nosade på SHL två säsonger i rad. Utöver det finns en rad andra tränaruppdrag genom årens lopp med lyckat resultat.

Nu ville erfarne Lundh ha en ny utmaning. Rollen som assisterande i österrikiska Feldkirch fick vara. Vimmerby i Hockeyettan lockade mer. Om vi kan prata i termer som prestigevärvning när det gäller tränare, så ja...då får vi väl kalla det för det. Det surras också om att det fanns ett visst allsvenskt intresse för 58-åringen.

VH har uppenbarligen gett ett bra intryck då de lyckades landa Lundh.

Jag tror också att det är helt rätt tänkt att i det här läget ersätte den karismatiske och framgångsrike Phil Horsky med en trygg och rutinerad tränare som Staffan Lundh. Utöver stalledrängen, vem han nu var, så känner jag för övrigt inte så många Staffan. Men de jag vet har av någon outgrundlig anledning koppling till idrott, däribland min kusin i Tuna.

Nåja.

Som ni kunde läsa i ingressen så har jag haft kontakt med många tränare i VH genom årens lopp. Jag skulle kanske kunna rabbla upp dem alla, men nä. Vi struntar i det. Flera av dem har gett starka avtryck. Phil Horsky inte minst. Hans professionalitet genomsyrar hela hans träningargärning.

I jakten på hans ersättare har delar av den profilen eftersökts – och tydligen också hittats i Staffan Lundh.

För att använda sportchefen Morgan Perssons egna ord, tippar och tror jag att påskriften och den tunga tränarvärvningen kan fungera som en "propplösare" när det kommer till att värva spelare till Vimmerby Hockey. För till syvende och sist handlar väldigt mycket om hur lagbygget blir för att Lundh ska kunna nå fina resultat.

Vi vet att han kommer att få jobba med många nya spelare.

Utöver de som vi redan vinkat hej då till, så är min högst personliga känsla att vi inte kan räkna in Johan Schreiber, Oskar Carlsson, Philip Rondahl och Sebastian Vidmar på listan över VH-spelare 2021/2022.

Viktiga kvartetten Pierre Gustavsson, Jakob Karlsson, Todd Winder och Oskar Lindgren då?

Japp. Där lär möjligheterna vara större.