Fem heta punkter från VIF-matchen

Höstpremiären är spelad. Vimmerbys herrlag tog andra raka segern i division fyra-fotbollen. Här plockar vi ut fem heta punkter från matchen mot Tranås FF.

Här är fem punkter från Vimmerbys hemmapremiär.

Krönika2020-08-05 13:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Målvaktsräddningen. Vimmerbys unge målvakt Gustaf Johansson har axlat den fina målvaktstraditionen efter Nic Rydholm och Lasse Gustavsson på ett utmärkt sätt. "Gurra" kanske inte hade megamycket att göra i hemmapremiären mot Tranås FF – men det han hade att göra...ja, det var hög klass på de ingripandena. Som frilägesräddningen i den första halvleken vid ställningen 1–0 – och framför allt: superräddningen i andra halvleken i 3–1-ledning.

2) Thuressons avslut. VIF-ikonen visade klass när väl lägena dök upp. Först ett välplacerat skott med vänstern i ett ganska svårt avslutningsläge – och så 3–0 bara minuten senare efter en behärskad bredsida med högerdojan. Precis som förra säsongen och i hemmapremiären, gjorde Thuresson två mål mot Tranås. Uppenbarligen är det ett motstånd han trivs emot, då han även gjorde mål i bortamötet säsongen 2019.

3) Blundern. Frågan är vad Tranås-målvakten tänkte när han helt oattackerad passade bollen i gapet till Joakim Storm? VIF-yttern tackade och tog emot, passade vidare till Rickard Thuresson, som enkelt satte trean. Nog för att TFF var matchovana, men såna missar får man helt enkelt inte göra. Särskilt inte när Tranås redan låg under med två mål. Här kan vi snacka bjudning av modell större.

4) Tappet. Vimmerby gjorde en klart godkänd första halvlek mot Tranås och hade klara 3–0 med sig in i halvtidsvilan. VIF visade upp en imponerande effektivitet och kanske att känslan bland spelarna var att trepoängaren redan var i hamn? Spelstandarden från hemmalaget sjönk betänkligt sista 45. Tränare Karlsson Törndahl var med rätta inte nöjd med insatsen efter paus. Det togs konstant fel beslut, det var stressigt och passningsnivån höll inte måttet. Och frågan är varför inte Vimmerby spelade lugnare och tryggare med en 3–0-ledning i ryggen? Varför behövde de jaga ett 4–0-mål? VIF borde ha vilat med bollen, spelat runt mer och också dragit tillbaka laget och hållit det kompakt när Tranås jagade reducering. Här finns helt klart saker att slipa på – inte minst taktiskt.

5) Bill och Bull. De gör inte så mycket väsen av sig. De pratar inte mycket – men de låter spelet tala desto mer. Vimmerbys mittbackar Oskar Bergman och Jacob Johansson trivs tillsammans. De båda 21-åringarna gör varandra bättre, tillsammans sätter de pressen, täcker upp ytor och spelar tryggt.