Fem spaningar från mötet mellan Visby och VH

På förhand var det en tuff bortamatch. När vi summerat 60 spelade minuter på Gotland...nä, så blev det aldrig. Vimmerby stod för en toppinsats och körde över Visby/Roma. Här är fem spaningar från matchen.

Torbjörn Allvin har plockat ut fem spaningar från VH:s seger mot Visby.

Torbjörn Allvin har plockat ut fem spaningar från VH:s seger mot Visby.

Foto: Mattias Karlsson/Arkiv

Ishockey2021-02-24 22:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Powerplay. En av Vimmerbys bästa insatser för säsongen i numerärt överläge. Det blev hyperfarligt varenda gång VH hade chansen i den spelformen. Det blev också tre riktigt tjusiga mål i powerplay, som var som tagna ur hockeyns A-B-C. 3–0-målet var superläckert, där firma Jakob Karlsson/Mattias Wigley lyckades igen! Schreibers 2–7 var också ögongodis för hockeyälskaren, där forwarden från ganska snäv vinkel dundrande in pucken i nättaket. 

2) Sviterna. Det är inte bara Vimmerbys fantastiska åtta raka segrar i Allettan som imponerar. Lagets prestationer på bortais är i samma nivå. Storsegern mot Visby var VH:s femte på raken på bortaplan: Visby (7–2), Dalen (6–3), Mariestad (2–1), Skövde (3–2), och Troja (4–2). På lördag väntar en ny, då Vimmerby reser till Blekinge för match mot Mörrum i Jössarinken. 

3) Hemmaspöket. Inför matchen pratade Sporten med Visbys sportchef André Lundholm. Då tog han upp lagets svaga hemmafacit i Allettan den här säsongen. "Kanske att vi skulle ta spelarbussen och vända i Hemse (några mil söder om Visby) innan matchen mot Vimmerby", sa han skämtsamt då. Mötet mot Vimmerby blev inget trendbrott för Visby/Roma, som inkasserade sin sjätte förlust på sju matcher i Visby ishall i Allettan. 

4) Slutspelet. Vinsten mot Visby/Roma innebär att Vimmerby minst har säkrat en plats i Play In – dit lag sju och åtta i Allettan kvalificerar sig. Väldigt mycket tyder också på att VH är klart för topp-sex, vilket innebär åttondelsfinal. 29 poäng på kontot brukar räcka gott och väl för att hamna bland de sex första lagen. Om nu inte det skulle räcka, så har serieledande Vimmerby fyra matcher till på sig för att skrapa ihop ännu fler poäng innan äventyret i Allettan är över för den här gången. 

5) Lagmaskinen. Vimmerby är oerhört svåra att rå på just nu. I många lag får motståndarna se upp med en eller två vassa formationer, i VH är det fyra. Det kanske ingen som sticker ut rejält, men det är fyra jämna femmor som alla levererar på en hög, stabil nivå. I match efter match. Bredden och jämnheten är ett vinnande koncept för Vimmerby – där alla arbetar hårt. Det syns inte minst när lagets forwards uppoffrande alltid tar jobbet som krävs i backcheckingen.