Genomsnällt animerat för de allra yngsta

Den tredje animerade långfilmen om de rara och busiga bina Maya och Willy visar att det kan vara tufft även för de minsta.

Willy och Maya möter en skum typ i "Biet Maya och det gyllene ägget".

Willy och Maya möter en skum typ i "Biet Maya och det gyllene ägget".

Foto: Noble Entertainment

Recension2021-07-23 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Animerat, barn

Titel: Biet Maya och det gyllene ägget

Visas: på bio

Regi: Noel Cleary

Längd: 88 minuter

Betyg: 3

Våren är på gång och bivännerna Maya och Willy vaknar lite tidigare än de andra i kupan. De ger sig ut i ett frostigt och karamellfärgat fantasilandskap. De får då ett specialuppdrag, att föra ett gyllene ägg till säkerhet hos grönmyrorna. Men längs vägen dit väntar åtskilliga faror. Det blir inte lättare då de får sällskap av två klantiga soldatmyror.

Så råkar ägget kläckas och det visar sig innehålla en gullig liten myrprinsessa. Men kralliga skalbaggar jagar dem för att ta både prinsessan och makten över grönmyrorna. Filmen ger klassisk och sagolik småbarnsaction, där insekter har mänskliga drag och relationer.

Även i Mayas och Willys värld finns konflikter mellan olika grupper. Men här presenteras synnerligen harmlösa lösningar på gruff. Som till exempel "kittelbråk”, ärkefienderna grönmyror och bondbaggar (en specialöversättning från tyska förlagan, jag skulle nog kalla dessa muskulösa skalbaggar för ekoxar) avväpnar varandra med att kittlas!

Filmens ton är rar och det blir nästan aldrig riktigt läskigt. Den är dock lite väl lång för de yngsta biobesökarna, men det är nog de som har mest nöje av den. 

För oss vuxna lägger den genomsnälla moralen – man ska vara vänner och hjälpas åt – schablonfylld sordin på berättelsen. Och om insekternas huvudfiender, människor och miljöförstöring, berättas ingenting.

Läs mer om