Gulddrömmen slog in – Dackarna svenska mästare

Den som väntar på något gott... ni vet. Nu var kanske 14 år lite väl långt, men kan tänka att det smakar desto göttigare. Dackarna höll för trycket och är åter svenska mästare.

Torbjörn Allvin krönikerar om Dackarnas SM-guld.

Torbjörn Allvin krönikerar om Dackarnas SM-guld.

Foto: Haris Dreco

Krönika2021-10-06 20:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Janowski och Doyle passerat mållinjen i det sista heatet i tisdags, började drömmarna om ett nytt guld ta allt fastare form för förväntansfulla Dackesupporters. Många gick nog och la sig med ett stort smile på läpparna. 

På onsdag, på onsdag... då skulle det äntligen ske.

Det var då guldet skulle hitta "hem" till Målilla igen.

Bara ett hinder var kvar att passera på vägen. Finalreturen mot Smederna – i Eskilstuna. 

För inte skulle väl de nyligen trefaldiga mästarna vända på steken, ta in 16 pinnar och få skrika ut i ett nytt segerjubel?

Om det fanns en viss nervositet bland de många tillresta Dackefansen innan, så skingrades den oron snabbt. Ett stjärnspäckat Dackelag pallade för trycket, utan mankemang. Utan daller. 

Visst fanns tankar inför avgörandet att Jerker Eriksson skulle kunna vifta med sitt trollspö ännu en gång och skapa en ny vacker saga för Smederna. Men nä, inte den här gången. Inte 2021.

Stjärnorna i Dackarna levererade på en hög nivå och efter elva heat var saken biff. 

Det här oket (jo, så kändes det lite grann) som tyngt Dackarna sedan 2008 är nu borta med vinden. 

Klubben är åter bäst i svensk speedway. Välförtjänt dessutom. 

Det var härliga scener som utspelades bland de vilt firande supportrarna när allt var klart på motorstadion i Eskilstuna. Det fälldes en och annan tår, det kramades och skreks av glädje. 

Mitt i allt hittade vi lagbyggaren Mikael Teurnberg.

Hans breda kontaktnät, förmåga att skapa en vinnarkultur och få alla stjärnor att samarbeta och trivas är absolut en nyckel för att klubben nu åter kan titulera sig svenska mästare. 

"Tänk att det ska till en halv smålänning för att till slut ta det där guldet", sa han och skrattade högt medan han och ordföranden Tomas Karlsson firade tillsammans efteråt.

"Jag är tagen. Det känns så stort för hela klubben. Alla är delaktiga i det här. Just nu känner jag bara en enorm glädje", sa ordföranden och började så smått planera för en festkväll tillsammans med supportrarna. 

Iklädda guldhattar, såklart, och till tonerna av Tina Turners klassiska "Simply The Best", var det dags för guldlaget att kliva upp på prispallen och ta emot fansens hyllningar. 

Då släppte allt. Dackeförarna skrek ut sin stora guldglädje. 

14 års väntan är över. 

Känslan är att det inte kommer att dröja lika länge till nästa gång.