Hästarna gjorde att de hamnade här

Sedan två år tillbaka huserar familjen Lindhe på Mellangården i Norrhult utanför Hultsfred. De valde att prova livet på landet för att kunna föda upp travhästar.

Familjen Lindhe bor sedan två år tillbaka på Mellangården i Norrhult utanför Hultsfred. Fr.v: Johan, Estelle, Hannes och Johanna samt hunden Arwe.

Familjen Lindhe bor sedan två år tillbaka på Mellangården i Norrhult utanför Hultsfred. Fr.v: Johan, Estelle, Hannes och Johanna samt hunden Arwe.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfred2020-08-07 10:00

INFLYTTAD

Johan och Johanna Lindhe är smålänningar från början. Johan kommer från Västervik och Johanna från Ingatorp. De träffades för nästan på dagen för tolv år sedan.

– Johanna läste till sjuksköterska i Norrköping och jag var lärare där och höll bland annat i HLR- och ABC-utbildning. Tycke uppstod som man brukar säga och ett år senare var vi förlovade och ytterligare ett år efter gifta. Allt på samma dag den sjunde augusti så vi har mycket att fira just det datumet, säger Johan Lindhe.

Efter några år kom barnen Estelle och Hannes och i samband med det valde familjen att flytta till Västervik.

Vägen till resan mot Norrhult för familjen började för fem år sedan. Johanna tog då upp sitt intresse för hästar som hon hade haft i sin ungdom.

– Jag fick kontakt med Roger Gustafsson på Stall Gustafsberg utanför Västervik och märkte snabbt hur mycket jag hade saknat stallet och djuren. Efter bara ett par månader hade vi införskaffat två ston och började med uppfödning av travhästar, säger Johanna.

I början hade de hästarna inackorderade på Stall Gustafsberg, men efter några år föddes idén att skaffa en egen gård.

– Vi ville testa att vara mer delaktiga själva och det är inte så lätt när man bor i stan. Vi letade gårdar överallt och tittade bland annat på den i Norrhult. Just då vågade vi inte slå till, men ett år senare var gården fortfarande till salu och till slut vågade vi ta steget, säger Johan.

Efter två år börjar familjen komma till rätta och få vardagen att fungera. Johan jobbar som sjuksköterska inom ambulansen och Johanna är på Arbetsförmedlingen.

– Det är mycket saker som behöver göras på en gård som man inte hade koll på innan. Man får lära sig under vägen helt enkelt och så underlättar det att ha grannar som ställer upp och hjälper till och lånar ut maskiner, säger Johanna.

Uppfödning av travhästar är ett långsiktigt arbete som tar flera år innan det ger resultat. Paret har två tvååringar som är i träning och snart redo att börja tävla.

– På sikt har jag en tanke på att ta egen tränarlicens också, säger Johan.

Livet på landet har lett till att familjen skaffat flera djur. Höns och kaniner är det som gäller.

– Tanken var att ha fem höns, men nu är det 20. Det finns så många roliga raser som man vill testa och så är det en bonus att bli självförsörjande på ägg till hushållet, säger Johanna.

Att kunna föda upp travhästar var det som förde familjen Lindhe till Norrhult.
Att kunna föda upp travhästar var det som förde familjen Lindhe till Norrhult.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!