Så här kan vi minska matsvinnet!

Hur kan du och jag minska svenska hushållens matsvinn på 900 000 ton mat per år? Jo, så här!

Änvänd stocken på broccolin. Lita inte på bäst föredatum när det gäller ägg. Tärna och frys in mogen avocado. Frys in småsnuttar av kött, korv och grönsaker till en framtida pyttipanna. Använd alla sorts rester till paj, pizza, gratänger, omelett och crepes.

Änvänd stocken på broccolin. Lita inte på bäst föredatum när det gäller ägg. Tärna och frys in mogen avocado. Frys in småsnuttar av kött, korv och grönsaker till en framtida pyttipanna. Använd alla sorts rester till paj, pizza, gratänger, omelett och crepes.

Foto: Mostphotos

Krönika2021-06-09 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra krönikan om matsvinnn bad jag er om hjälp med tips för att inte prima mat går i soporna. Och jösses vad tipsen har strömmat in! Här är en del av allt ni mejlat mig. Stort tack!

• Lägg alla sorters pastarester i en stor burk i frysen. När den är full blir det pastagratäng, ofta på kylskåpsrens (lite ledsna grönsaker, en slatt grädde/mjölk, nån ostskalk osv).

• Frys skalken på parmesanosten och låt hela den koka med i grytor eller soppor för mustig umamismak. Spara andra ostkanter tills du ska göra gratäng, paj eller pizza.

• Det låter inte klokt, men jag använde rester av Tareq Taylors kålpudding på en pizza. Skitgott!

• Frys in mat som håller på att bli gammal, som citron, mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och annat. 

• Köp ett kylskåp i övre prisklassen och du får ett helt nytt livsmedelsliv. I den övre delen är det konstant 4 grader. I grönsakslådan tillförs fukt hela tiden. Isbergssallad som förr blev murken på en vecka känns krispigt nyskördad efter två veckor. I köttlådan är det konstant 0 grader. Tänk själv vad det innebär jämfört med att ha kött, korv, kyckling mm liggandes i 8 grader. Numera lägger jag på några veckor på bäst före datumen, om något råkat ligga för länge. Allt detta får man dessutom till en lägre elförbrukning

• Sätt fram konserver med utgånget datum eller nära utgånget datum på köksbänken och tävla i familjen om hur många olika man kan göra av med i en enda maträtt. Kriteriet är att det ska bli gott. 

• Frys in bruna bananer i bitar till supergod glass om man mixar med tex kakao. Eller gör en smoothie. 

• När många avocado mognar samtidigt: Tärna köttet och frys in. 

• Använd överbliven pasta som topping på soppan.

• Ha en liten korg i kylen märkt "ät snart".

• Ät även blasten på knipplök, rödbetor, broccoli, rädisor och blomkål. Googla. Finns många recept.

• Gör smör av gammal grädde. Tillsätt rapsolja och du har egentillverkat Bregott. Ofta funkar det med grädde där bäst-före-datum var för flera veckor sedan. Luktar det ok så är det ok. Det kan redan ha börjat bildas smör i paketet, på väggarna. Det är bara att vispa på – vätskan som bildas, vasslen, går utmärkt att baka på. 

• Använd rester till omelett och crepes.

• Va, slänger folk ägg? Varför då? De håller sig ju i flera månader efter utgångsdatum!

• Den 3 juni använde jag grädde som var öppnad och bäst före 25/5, alltså åtta dagar "för gammal". Inget som helst fel på den. Sänk temperaturen i kylskåpet till 4-5 grader så håller sig maten mycket längre. 

• Gör chips av potatisskal om du har en airfryer. Överbliven kokt potatis kan användas i både paj- och bröddegar.

• Använd små rester som förrätt vid kommande måltider.

• När tomater börjar bli lite ”trötta”, frys dem. De funkar utmärkt att ha i köttfärssås, koka tomatsoppa, göra pizza/pastasås av. När det blir för mycket frysta tomater kokar vi egen ketchup som blir ljuvlig.

• Det går alldeles utmärkt att göra ugnspannkaka – och frysa in – av sur mjölk!

• Frys alla överblivna småsnuttar av kött, korv, rotsaker etc i. Blir en finfin pytt en dag. Inget är för smått för att spara.

• Spara inte en deciliter creme fraiche, eller 1/3 squash när du lagar mat. De riskerar att glömmas bort, när de hade kunnat bli ännu en portion i den där grytan.

• Fixa en restbuffé! Duka lite extra fint så blir det ett smörgåsbord i miniatyr.

• Släng inte äggskalen! Krossa och lägg i komposten för tillskott av kalk. Eller strö i rabatten, gillas inte av mördarsniglarna och andra kryp.

• Koka buljong på det du tänkt slänga.

• Skär inte bort den vita roten på rabarbern. Den är godast av allt, söt och fin.

• Jag ifrågasätter Tekniska Verkens gröna påse. Den är en ursäkt för folk att slänga och känna sig "duktiga", när maten istället borde ha ätits upp.

• Ställ krav på din mataffär att ta sitt miljöansvar och erbjuda varor med kraftigt rabatterat pris när de närmar sig slutdatum. 50 eller 70 procent, inte 30!

Och så ett eget resttips. Gör matmuffins! Bäst funkar en silikonform för 12 stycken.

10 ägg
2 dl smakrik ost
1 dl grädde
Rester (kött, lax, bacon, skinka, lök, halloumi, fetaost, oliver, svamp, grönsaker eller vad som helst)
Salt, peppar, chiliflakes och någon örtkrydda

Vispa ihop grädde, ost, ägg och kryddor. Fördela i muffinsformarna. Dutta ned dina rester i smeten. 

Grädda i 200 grader i 20 minuter tills de pöst upp och fått fin färg. Goda såväl varm som kalla och perfekt utflyktsmat.