Mopedslakteriet: Flera stölder har klarats upp

Polisen är på god väg att reda upp en minst sagt trasslig härva av stulna och slaktade mopeder. Utredningen är ett jättepussel, men i flera fall börjar bilden träda fram.

Polisen är på god väg att nysta upp den trassliga mopedhärvan. Men det återstår fortfarande en hel del arbete.

Polisen är på god väg att nysta upp den trassliga mopedhärvan. Men det återstår fortfarande en hel del arbete.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hultsfred2020-09-20 18:00

– Några stölder är klara och hanterade, säger Susanne Hafström, utredare vid polisen. Andra har vi fått lägga ner på grund av bristande bevisning.

Efter en sommar med åtskilliga stölder av eu-mopeder i området Vimmerby-Hultsfred fick polisen till slut få upp ett spår och i månadsskiftet augusti-september slog man till mot en adress i Vimmerby kommun. Där avslöjades ett fullskaligt mopedslakteri.

Flera sönderskruvade mopeder, och några kompletta, hittades vid tillslaget. Vidare fanns här mängder av delar och tillbehör instuvade i en skåpbil.

Sedan dess har polisens utredare jobbat med att försöka hitta ägare och härleda mopeddelarna till de olika stölder som inträffat i trakten de senaste månaderna. Ett gigantiskt jättepussel med väldigt många lösa bitar.

– Det är flera gärningspersoner inblandade, säger Susanne Hafström. Några av ärendena har vi kunnat redovisa till åklagare.

Åtalen mot flera av de inblandade personerna lär komma att dyka upp inom en ganska snar framtid, tror hon.

Härvan blir också betydligt trassligare av att många av ärendena går i varandra och gärningspersonerna tycks ha arbetat i olika konstellationer med stölderna. 

Arbetet med mopedhärvan rullar vidare och fortfarande finns en hel del kvar att bena ut. 

– Men, säger Susanne Hafström, det verkar ändå som om det har lugnat sig med mopedstölder i området. Det är i alla fall en känsla jag har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!