NÀr det normala blir passé och fullstÀndigt onormalt

Argumenten som anvÀndes mot kvinnlig röstrÀtt ter sig idag som ganska skrattretande, men nÀr det begav sig var det fÄ som tog dem för skÀmt.

Att röka inomhus och till rÄga pÄ allt dÀr det finns barn. Det Àr inte sÄ lÀnge sedan det betecknades som nÄgot sjÀlvklart och normalt.

Att röka inomhus och till rÄga pÄ allt dÀr det finns barn. Det Àr inte sÄ lÀnge sedan det betecknades som nÄgot sjÀlvklart och normalt.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Krönika2021-10-23 10:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r middagen var klar knackade farsan fram en röd Prince ur det mjuka paketet. Han tĂ€nde cigarretten med sin RonsontĂ€ndare och tog ett djupt halsbloss. SĂ„ andades han ut, röken spred sig över matbordet och han sĂ„g vĂ€ldigt tillfreds ut. Morsan dukade undan, men nĂ€r hon gjort det tĂ€nde hon en Blend. Snart lĂ„g det som en tĂ€t grĂ„ dimma över köksbordet. Att bĂ„da rökte efter kvĂ€llsmaten var inget konstigt. Alla gjorde sĂ„. Det tillhörde vardagen och det normala. 

Idag, 2021, hade nĂ„got liknande varit en absolut omöjlighet. Det hade ansetts som synnerligen onormalt och möjligen hade röster höjts om att införa nĂ„gon form av straff om nĂ„gon beter sig pĂ„ ett liknande sĂ€tt. Och naturligtvis Ă€r det alldeles utmĂ€rkt att mĂ€nniskor inte behöver vistas i cigarrettrökiga miljöer. År 2021 Ă€r det normala att det inte röks runt matbord, pĂ„ restauranger eller över huvud taget inomhus, och det Ă€r en utveckling som skett pĂ„ en ganska kort tid. I min första lĂ€genhet röktes det intensivt, ihĂ€rdigt och vĂ€ldigt mĂ„lmedvetet i slutet pĂ„ Ă„ttiotalet, nĂ„got som idag fĂ„r mig att bli lĂ€tt rosig om kinderna.

Hösten 2015 kom det tiotusentals mĂ€nniskor till Sverige i den förmodligen största flyktingvĂ„gen i svensk historia. Till slut sa regeringen att det inte gick lĂ€ngre och stĂ€ngde grĂ€nserna. Men vad mĂ„nga tycks ha glömt bort Ă€r hur tusentals svenskar agerade innan grĂ€nserna stĂ€ngde. De gick hem och vĂ€rmde soppa som de hĂ€llde i termosar, de letade fram filtar och sovsĂ€ckar och de gick till centralstationen i Malmö och den i Stockholm, och de delade ut mat och klĂ€der till de nödstĂ€llda mĂ€nniskorna. De gjorde det helt spontant för de hade sett att hjĂ€lpen behövdes. De hade sett att det fanns frusna och hungriga mĂ€nniskor. Och – de gjorde det för att de ansĂ„g att det var det normala att göra i en sĂ„dan situation.

Det har naturligtvis inte blivit onormalt att hjÀlpa mÀnniskor i nöd. Men vÄr syn pÄ invandrare och invandring har onekligen Àndrats. FrÄn det att vi pÄ femtio- och sextiotalet Äkte till bland annat Italien och vÀrvade arbetskraft, via sjuttiotalet och alla politiska flyktingar och nittiotalet med mÀnniskorna som kom frÄn krigets Bosnien, fram till idag nÀr det normala tycks vara att se invandringen och invandrare som enbart ett problem.

En annan företeelse som gĂ„tt frĂ„n normalt till onormalt Ă€r synen pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhet. I Ă„r Ă€r det hundra Ă„r sedan kvinnor i Sverige fick rĂ€tt att rösta i allmĂ€nna val. Och i efterhand borde vi alla bli lĂ€tt rosiga om kinderna nĂ€r vi lĂ€ser hur debatten gick och vilka argument som anvĂ€ndes mot att hĂ€lften av befolkningen inte skulle fĂ„ vara med och bestĂ€mma. Ett var att kvinnor inte gjorde vĂ€rnplikten och sĂ„ledes inte borde fĂ„ rösta. Ett annat var att kvinnors kjolar Ă€r för vida, vilket skulle resultera i att riksdagen behövde byggas om. Ytterligare ett att kvinnans hjĂ€rna inte Ă€r skapt för politik. Och Ă€nnu ett att kvinnor varken har ork eller lust att engagera sig politiskt. De Ă€r helt enkelt försoffade och ointresserade. 

Det Àr intressant att veta att argumenten faktiskt framfördes pÄ fullaste allvar och att de pÄ intet vis ansÄgs som onormala. De lÄg alla inom normalitetens ramar. Idag Àr samma argument naturligtvis otÀnkbara. Och jag blir lÀtt rosig om kinderna nÀr jag tÀnker pÄ att mÀnniskor verkligen anvÀnt ovanstÄende argument utan att tycka att de var konstiga.

NÀr min farbror Kalle fyllde Ättio 2013 Äkte farsan och jag dit för att gratulera honom. Vi var ganska mÄnga som var dÀr för att fira honom, allt frÄn smÄ barn till mÄngÄriga pensionÀrer. Efter maten tog farsan fram sitt paket med cigarretter. Kalles hustru Aino stÀllde fram ett askfat, men farsan hann inte röka mÄnga bloss innan en av mina kusiner fick ett kraftigt utbrott. Hon kunde inte för sitt liv förstÄ hur han kunde understÄ sig att röka inomhus och med alla barn i samma rum. Varken Kalle, Aino eller farsan förstod nÄgonting. SÄ hade det alltid varit. Farsan rökte och dÄ behövde han ha ett askfat. Vad var det för konstigt med det? Min kusin stod pÄ sig och till slut förstod den Äldrade trion att tiderna hade förÀndrats. Det Àr inte normalt att röka inomhus. Det Àr onormalt.

De argument som anvÀndes mot kvinnlig röstrÀtt Àr hÀmtade frÄn en artikel publicerad i Femina, dÀr kÀllorna Àr Svenska Dagbladet och Folk i rörelse.