På en räkmacka runt i hembygden

Vi upplever en minst sagt ovanlig sommar. För min egen del har semestern inneburit betydligt mindre resande. Det har dock givit tid att utforska hembygden och gå igenom det kulinariska utbudet.

Vimmerby 2 augusti 2020 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en sådan där som gillar att fylla folks flöden i sociala medier med bilder på god mat och dryck. I vanliga fall brukar jag ge mig ut i landet eller utomlands i semestertider, men i år är det mycket annorlunda av kända skäl så jag har valt att hålla mig hemikring.

Suget efter god mat och fika har dock inte försvunnit och i sommar har jag fått tillfälle att botanisera en del bland det som erbjuds i Vimmerby med omnejd. Ett ställe som är nytt för i år och som många har tagit chansen att prova är Musteriet i Djursdala. Fika och enklare förtäring i mysig miljö erbjuds där och det är kul att se att man vågar satsa på landsbygden. Besökstrycket verkar dock ha överträffat förväntningarna vilket lett till en del köer och väntetider, men har man semester behöver man ju inte stressa.

Bra snurr verkar det även ha blivit på Mossebo Gästhem i Pelarne. Clara Rylander har tagit över driften där i år. Jag har tidigare tagit del av hennes kakbuffé på Rokulla Pensionat och kan konstatera att hon och hennes team har koll på matlagningen också. De serverar i alla fall bygdens rejälaste räkmacka.

Just räkmackan blir ofta det naturliga valet för många när man ska fika eller ta en lättare lunch. Det finns många upplägg och varianter på räkmackan, men jag föredrar att man håller det så enkelt och traditionellt som möjligt. Räkor, ägg, majonnäs, dill och citron räcker gott och väl. Några grönsaker som dekoration fungerar givetvis, men komponenter som kapris och morötter och balsamvinäger är inte min melodi.

Om anrättningen ska serveras på ljust eller mörkt bröd är en annan vattendelare. Jag kan inte riktigt välja vilken fot jag ska stå på. Jag gillar ljust, men om det är ett riktigt bra mörkt bröd så kan det bli ännu godare. Huvudsaken är att det inte snålas på fyllningen utan att hela brödskivan täcks av godsaker.

Själva maten är en del av upplevelsen, men utsikt och miljö ska inte underskattas. I sommar fick jag inte avnjuta den traditionsenliga räkmäckan på 23:e våningen med utsikt över Göteborg. Däremot var det minst lika trevligt att göra det på Brosjögården i Ydrefors med utsikt över sjön. 

Passa på att ta en tur och fika i sommar och glöm inte att dokumentera din upplevelse och dela med dig av den. Alltid stör (eller glädjer) det någon.

Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Stabil seger för VIF: "Bra chans på kvalplats"

Ishockey

Förlust i förlängningen för VH: "Slarvar för mycket"

Ishockey

Betyg: De tre spelarna var bäst när VH föll mot Grums

Fotboll

Seger ett måste för Vimmerby IF: "Ska skita i tabellen"

Padel

Full fart på helgens padelturnering: "Det var kanon"

Visa fler