Rektorn besviken över reaktionerna: "Blivit påhoppade"

Efter att barnens farliga lek vid riksvägen i Rimforsa uppmärksammades så har det lett till många reaktioner. Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson är besviken på tonen bland flera vuxna.

"Jag blir ledsen över är hur vuxna människor beter sig när vi ska hjälpa barn att hitta rätt i livet", säger Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson.

"Jag blir ledsen över är hur vuxna människor beter sig när vi ska hjälpa barn att hitta rätt i livet", säger Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson.

Foto: Kollage/carl Holmqvist/Dennis Petersson

Rimforsa2020-11-26 13:07

– Det jag blir ledsen över är hur vuxna människor beter sig när vi ska hjälpa barn att hitta rätt i livet, säger Charlotta Jonsson. 

På fredagen förra veckan skickade Jonsson tillsammans med Kinda kommuns brottsförebyggande råd ut ett mail till vårdnadshavare om situationen. Mailet skapade snabbt en diskussion i en lokal Facebookgrupp.

– Direkt efter mitt mail blossa det direkt upp en diskussion där. Där vuxna människor helt ogenerat går ut och skriver väldigt elaka saker om barn, säger rektorn och fortsätter: 

– Att "barn är idioter" läste jag själv då.

För henne har vårdnadshavare berättat barnen, som är mellan nio och tolv år, har sett inläggen. 

– Allt det här läste barnen. De är ju fortfarande barn, men inte så små att de inte förstår. Barnen är i ett utvecklingsskede när de får höra och se det här, säger Jonsson.

Och barnen ska även ha fått kritik när de varit ute i Rimforsa. 

– De har blivit påhoppade av vuxna människor som skäller ut dem. Så nu har jag elever som är hemma sjuka, för att de inte har sovit, inte mår bra och är rädda för att gå ut, berättar hon. 

Barnens klipp på appen TikTok har fått många visningar och likes. Rektorn uppger även att barnen ska ha fått uppmuntrande meddelanden av lastbilschaufförer som velat att barnen ska filma deras lastbil. 

Bilden rektorn fått av vårdnadshavare är att allt börjat med en liten grupp barn, men som har växt och gått över gränsen.

– Det här en lek eller ett intresse som gått överstyr. För det har samlats så många och när det blir många, så blir det ofta så att man ska vara fränare och göra coolare saker. Tillslut så kliver man över gränsen. Det håller alla med om och nu får inte barnen hålla på med det. 

Vårdnadshavarna tycker alltså att det var okej i början?

– Vårdnadshavarna har upplevt att när det bara var ett par, tre stycken så har man haft koll. Föräldrarna har varit där och tittat till dem och sett att de varit i busskuren, säger Jonsson och fortsätter:

– Men den senaste tiden har de kunnat se skillnaden, att det vuxit till en stor grupp ungdomar och då har man inte upplevt att det varit tryggt längre. Så de delar uppfattningen om att det har gått överstyr. 

Vad tycker du personligen?

– Personligen så delar jag polisens uppfattning. Att något intill en väg inte känns säkert, säger Charlotta Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!