Så vill nya tränaren leda Vimmerby: "Ha ett eget spel"

Vimmerby Hockey hade ett huvudspår i tränarjakten – och till slut fick man sitt förstaval. Staffan Lundh är tränaren som ska leda VH nästa säsong. "Vi ska ha ett högt sikte inställt", säger han kort efter att han presenterats för sin nya klubb.

Staffan Lundh. Det är Vimmerby Hockeys nya huvudtränare.

Staffan Lundh. Det är Vimmerby Hockeys nya huvudtränare.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån/Arkiv

Ishockey2021-05-05 15:45

Tvåfaldig SM-guldmedaljör med Färjestad BK och silvermedaljör med Sverige i VM 1986. Staffan Lundh har varit med om det mesta. 

Tränarkarriären då? Jo, den tog fart 2002 med Mariestad BoIS i Hockeyettan och fortsatte sedan till Hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn. Men den numera 58-åriga tränaren hann även med att coacha i Rumänien och Österrike på 00-talet, innan ännu en sejour i moderklubben Mariestad väntade. 

2014 fick han chansen att träna Färjestad BK:s J20-lag – och blev kvar i det båset i fyra säsonger. Redan då hade Staffan Lundh faktiskt en del kontakt med Vimmerby Hockey. 

– Det var mest kring Färjestads juniorer då och intresset för dem, förklarar han för Sporten. 

Efter Färjestad blev det två allsvenska säsonger i Karlskoga, innan han plötsligt bytte sport. 2020/2021 var Lundh klubbchef för innebandyklubben IBK Lockerud.

Men nu är det tillbaka till ishockeyn igen. Till hösten ser vi honom som huvudtränare för Vimmerby Hockey. 58-åringen förklarar hur han kom i kontakt med VH. 

– Det här dök upp när säsongen kom till sin ände och det kändes som en intressant fråga direkt. Sen behövde jag lite tid att undersöka det vidare och kika på vilka ambitioner klubben har, berättar Lundh och fortsätter:

– Mitt beslut har växt fram med tiden och dialogen med Morgan (Persson, klubb- och sportchef i Vimmerby) har varit bra på alla sätt. Det känns jätteskönt att ha det klart nu, så att man kan lägga det bakom sig och sikta framåt.

undefined
Staffan Lundh har bland annat tränat Karlskoga och Oskarshamn i Hockeyallsvenskan.

Nu ska han kliva in och ta över efter Phil Horsky, som verkligen satt avtryck i klubben. De senaste säsongerna har VH varit ett lag som utgått från sin defensiva struktur och satt den i första hand. 

Hur vill du att Vimmerby Hockey ska spela under din ledning?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi har kvar en bra defensiv struktur och att det är grunden. Sen är jag som tränare kanske mer balanserad och vill att vi också ska ha ett bra eget spel med pucken. Det har Vimmerby säkert haft tidigare också, det vill jag inte kritisera på något sätt. Men jag vill att mitt lag ska vara puckskickligt och utveckla ett bra anfallsspel. Givetvis måste man ha material för att kunna klara av det, säger Staffan Lundh.

Har du koll på några spelare i laget?

– Just nu är det lite svårt, eftersom man knappt vet vilka som är kontrakterade. Men visst har jag koll, kanske framför allt på en sådan som Jakob Karlsson som varit med länge. Han var med redan när jag tränade Mariestad och vi mötte Vimmerby.

Vad är din målsättning och ambition med VH?

– Vi har inte satt upp några målsättningar än. Jag förstår däremot att vi ska ha en hög ambition, speciellt eftersom Vimmerby snubblat på mållinjen de senaste säsongerna. Det kommer bli väldigt tufft eftersom vi inte är det enda laget som kommer slåss om platserna i Allettan, men vi ska ett högt sikte inställt.

Den nya tränaren kommer inte att flytta till Småland och Vimmerby, till en början.

– Nej, utan jag kommer ha min bas i Mariestad. Sen går det så klart inte att pendla därifrån till Vimmerby hela tiden, så jag kommer att finnas på plats i Vimmerby under stora delar av säsongen. Men jag får lösa det med min sambo, även om jag kommer fladdra och fara en hel del. 

Staffan Lundh som tränare

2002-03: Mariestad BoIS 

2005-06: Mariestad BoIS 

2006-07: IK Oskarshamn 

2007-08: SC Csíkszereda (Rumänien)

2009-10: Grums IK 

2010-12: Klagenfurter AC (Österrike)

2012-14: Mariestad BoIS

2014-18: Färjestad BK J20 

2018-20: BIK Karlskoga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!