Skogen är det nya svarta

Såvida du inte sitter i hemkarantän finns det andra saker att göra än att dega framför Netflix.

"Aldrig förr har jag sett så mycket människor ute i skog och mark", skriver krönikören.

"Aldrig förr har jag sett så mycket människor ute i skog och mark", skriver krönikören.

Foto: Vidar Ruud/TT

Krönika2020-04-25 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behovet av eskapism har väl aldrig varit större än det är nu. Böcker, film och musik spelar en allt större roll när vi tröttnat på att Skypea med vänner och släktingar. Men tro mig – det finns en annan typ av eskapism och det är om det dagens text ska handla.

Aldrig förr har jag sett så mycket människor ute i skog och mark. Detta gläder mig givetvis kolossalt mycket då jag är av den enkla uppfattningen att just diverse utomhusaktiviteter är ett relativt billigt sätt att både umgås och dessutom få motion. Ur gömmorna plockas det fram vandringskängor, regnställ och skaljackor. Man dammar av sitt gamla gasolkök och slår glatt fast att det fortfarande fungerar. Runtom på våra vandringsleder traskas det som aldrig förr och några väljer att slaviskt följa karta och kompass medan någon annan helt sonika vandrar ut i ingenstans och hoppas hitta tillbaka vad det lider. Man umgås med skogen som fondkuliss och lite överallt sitter små kluster av människor och fikar kaffe, smörgås och frukt. Några trängs runt en eldstad och grillar korv i den tämligen varma aprilsolen medan några andra väljer att göra mat från scratch. Om det så är Bullens pilsnerkorv eller frystorkad mat som avnjuts flyr nu mången ut i skogen.

Frisk luft i goda vänners sällskap kan helt enkelt inte vara onyttigt och nu när faktiskt ingen av oss vet hur de närmaste månaderna kommer att bli borde vi försöka oss på att göra något konstruktivt i stället. Vi behöver nämligen det. Ja, kanske mer än någonsin.

Vissa kanske vågar sig på tvådagarsvandringar med övernattning i ett vindskydd och några har försiktigt börjat rekognoscera ställen att eventuellt ställa upp ett tält på några veckor i sommar. För att resa iväg utomlands är det väl inte tal om? 

Nil desperandum, mina vänner; ta i stället det här unika tillfället i akt att semestra hemma. Västervik med omnejd är fullt av fantastiska smultronställen för att inte säga skärgården. Varför inte kanotpaddling med strandhugg där man utnyttjar allemansrätten på klipporna. Ta en dagslång långpromenad med någon du tycker om för att sedan bjuda till en enkel galabankett i trädgården. Klättra upp på Fruberget och skåda ut över nejden eller sätt dig ensam på en stubbe djupt inne i skogen med din kopp kaffe, äggsmörgås och lyssna på naturen. Jag lovar att möjligheterna är nästintill oändliga och äventyren kommer att bli fler.

Vi ses ute i naturen.

På behörigt avstånd så klart.