Tillbaka där det en gång började

Det är gott och väl 25 år sedan jag började skriva och plåta sport för Vimmerby Tidning. Sedan dess har jag haft många andra funktioner på redaktionen, men aldrig släppt sporten helt. Från och med måndag är jag tillbaka på sportredaktionen fullt ut.

Når tidningens krönikör Magnus Strömsten började på sporten för 25 år sedan var Krister Ström framträdande i Vimmerby Hockey. Numera är det sonen Pelle Ström som härjar på isen.

Når tidningens krönikör Magnus Strömsten började på sporten för 25 år sedan var Krister Ström framträdande i Vimmerby Hockey. Numera är det sonen Pelle Ström som härjar på isen.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2021-02-19 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket har onekligen hänt sedan jag började min bana på Vimmerby Tidning. Exakt när den började är också svårt att säga. Jag är inte bokstavligen född in i yrket, men när fadern Janne Strömsten sadlade om från murare till journalist i början av 1980-talet så hakade jag tidigt på honom ut på jobb. Mitt första minne av att jag hjälpte till rent praktiskt med att plåta är från Gullringens klassiska kvalmatch mot Oddevold 1986. Då stod jag bakom Gullringens mål med kameran i högsta hugg.

I början av 1990-talet började jag jobba extra på sporten mer på riktigt så att säga. På den tiden ringde man in B-lagsmatcher i fotboll och skrev korta notiser. Med tiden utvecklades det till ett fast jobb. Men det har hänt en del sedan dess. Ett exempel är att det fortfarande var analoga systemkameror som gällde på den tiden. Man tog två filmrullar med 36 bilder på varje under en hockeymatch. Åkte ner till redaktionen och väntade en halvtimme på att den skulle framkallas. Sedan kunde man välja ut bilder från negativen och scanna in i datorn. Den processen på gott och väl en timme är med digitala lösningar nere på under en minut.

Ett bevis på att det har gått en del tid sedan jag började är att på den tiden var det Krister Ström som spelade i Vimmerby Hockey och Stefan Bragsjö och Gittan Kägo fotboll i Vimmerby IF. Numera är det Kristers son Pelle Ström som huserar på isen och Stefan och Gittans dotter Stina Kägo Bragsjö som lirar i VIF.

Man kan lugnt säga att jag återvänder till sporten i en speciell tid. Ett normalt år skulle det vara slutspurt i serierna för vinteridrotterna och fotbollen skulle smyga igång med träningsmatcher inom kort. Nu är det i princip bara hockeyn som är igång och som väl är verkar VH har fått upp ångan i Allettan på allvar och går mot ett spännande playoff. Idrott utan publik är dock långt ifrån samma sak och att bevaka en match i ishallen utan att gå bort och ta en korv i periodpausen kommer att kännas märkligt.

Personligen så ligger travsporten mig väldigt varmt om hjärtat. Lördag betyder V75 och just den här veckan är det Mantorp som arrangerar tävlingarna. Det kommer inte heller bli samma sak utan publiken på plats men till sommaren får vi innerligt hoppas att saker och ting är som vanligt igen.