Tumba – en färgstark profil före sin tid

I dagarna kom en dokumentär på SVT kallad "Tumba – en släktsaga" som Jens Lind ligger bakom. Han hade ambitionen att porträttera en av svensk ishockeys största spelare genom tiderna men fick lägga om fokus och berätta den storslagna historien om Sven Tumbas bedrifter både på och utanför isen.

Sven Tumba var en färgstark profil som bröt många barriärer. Hans livsöde dokumenteras av Jens Lind i en ny film på SVT.

Sven Tumba var en färgstark profil som bröt många barriärer. Hans livsöde dokumenteras av Jens Lind i en ny film på SVT.

Foto: Bildbyrån

Sport2021-04-30 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För folk i min generation är Sven Tumba en hockeyspelare som dominerade på 1950- och 60-talet tillsammans med Rolle Stoltz och Ulf Sterner på ett liknande vis som Peter Forsberg, Mats Sundin och Niklas Lidström gjorde på 1990- och 2000-talet. Meritmässigt matchar han den trion väl, eller vad sägs om meriter som:

* 186 mål på 245 landskamper med Tre Kronor som inkluderade 14 VM och 4 OS-turneringar med tre VM-guld och totalt nio mästerskapsmedaljer.

* 8 SM-guld med Djurgården mellan 1954 och 1963. Dessutom tog han dubbla guld 1959 då han även var en del av Djurgårdens mästarlag i fotboll.

Med en sådan diger meritlista kan man förstå att Jens Lind ville göra en dokumentär, men tidigt i hans arbete med den fick han klart för sig att fokuset inte skulle komma att ligga på hans idrottsliga gärning i första hand. Tumbas livsöde innehöll så många fler intressanta historier än så och Jens Lind har med både sin skicklighet och lite tur lyckats få till en berättelse över två avsnitt på en timme var som är oerhört fascinerande att ta del av.

Tumba föddes som Sven Johansson 1931 i Stockholm och hade en allt annan en lätt uppväxt. Smeknamnet Tumba fick han som tonåring efter att ha bort i den förorten en kortare period. På 1950-talet slog han igenom som idrottsman och det i kombination med att han var synlig i alla möjliga sammanhang utanför isen också ledde till att han blev en pionjär som folkkär idrottskändis.

I dokumentären berättas bland annat om en romans med en medlem av det svenska kungahuset och sedermera äktenskapet med frun Mona som han gifte sig med 1960, men först efter att ha fått nobben av hennes äldre syster Maud. 

Det berättas även Tumbas lysande förmåga som entreprenör och ständig idéspruta. Lika bra på som han var på att dra igång projekt var han däremot dålig på att fullfölja dem och se till att det blev någon ekonomisk vinning. 

Att han gjorde golfen till en folksport i Sverige genom att både bygga banor och spela uppvisningsmatcher mot Arnold Palmér och Jack Nicklaus i Sverige är ett annat häftigt kapitel av historien.

Oavsett om man har en god bild av Sven Tumba sedan tidigare eller ej är dokumentären absolut värd att ta del av.

Läs mer om