Boskapstjuv och bedragare i släkten

Vart släktforskningen ska föra mig vet jag aldrig i förväg. Plötsligt står det ett annorlunda namn på bondens svärmor eller så skickas jag till en speciell gård med känt namn eller något annat.

Foto:

Krönika2019-12-14 08:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de första större släktutredningar jag gjorde åt en kund för flera år sedan tog mig över hela landet och till människor som på olika sätt gjort avtryck i historien. Det var nästan som den där hundraåringen som klev ut genom fönstret.

Jag släktforskade om hela kundens släkt, både farmor och farfar, mormor och morfar. I en släktgren hade en man på 1800-talet rymt från sin hustru och barn på en större gård i Småland och begett sig till Amerika där han försvann. En bror till honom blev kvar och var en på sin tid känd tidningsman som en tid satt i fängelse för smädelse av kungahuset. 

Längre bak i den här släkten kom de från Stenbrohult nere i södra Småland, där Carl von Linné föddes. Och visst var de släkt med den store vetenskapsmannen, genom en syster till hans mor. Ännu längre tillbaka kom de från Loshult och ett par av släktens bönder var med i den beryktade Loshultskuppen då bönderna stal en stor del av den svenske kungens krigskassa. Googla det om du vill veta mer.

Stenbrohult är ju den församling varifrån Älmhults församling bröts ut i början av 1900-talet. Och Älmhult och Ikea är ju synonymt för oss. Tror du mig om jag berättar att en bonde i den här släkten ägt en gård på vars mark Ikea senare startades? Jo, så var det, det insåg jag när jag granskade gamla kartor och jämförde med dagens. 

I den här släkten finns det mycket annat spännande också, sådant som piggar upp en släktforskare. En tjuv som stulit kyrksilver och en boskapstjuv med adlig bakgrund. En man beskrivs vid sin död av prästen så här: "var i livstiden en usel och i alla avseenden dålig man, misstänkt för brott, i synnerhet i hordomsväg". En son till mannen kallades av samme präst "supig och liderlig". Det här var i mitten av 1800-talet. 

I släkten finns rallare i Norrland, rika bönder och fattiga backstugusittare, nämndemän och bergsmän, en pojke som växte upp föräldralös på fattighuset men som vuxen tog revansch och blev en välbärgad industriman, några präster och en bonde som söp bort sin gård. 

Varje gång jag hittade sådant här som sticker ut, så tänkte jag att nu kan det inte finnas mer, resten måste vara vanliga bönder och torpare. Men så var det inte alls. Inte som i min egen släkt, som består av skötsamma och präktiga människor. 

Så här spännande kan det vara när en släktforskar.

Krönika