Enastående eskapism utan uppdateringar

22 maj 2019 04:00

Nu när sommaren otåligt står och stampar i kulissen kan vi ånyo plocka fram vårt monstrum till gasolgrill vilket gör grannarna alldeles gröna av avundsjuka samt fjolårets kubb-set så att grannarna glömmer grillen och vill komma över för ett parti kubb i stället.

Nåja, detta är inte helt och hållet sant; jag äger ingen monstergrill för jag är av den enkla uppfattningen att grillning ska företas ute i skogen över öppen eld (när det är lagligt och bara där det är tillåtet givetvis) och kubb har aldrig någonsin varit något av mina stora intressen. Att vara utomhus just om sommaren är däremot något jag verkligen älskar. Det, och att sova länge utan att behöva bli väckt av alarmen. (Ja, jag rockar två alarm; ett på klockradion och ett på mobilen trettio minuter senare. Det räcker dessvärre inte alltid).

Jag minns min barndoms somrar som igår; vi var ute och lekte hela dagen och stora delar av kvällen för det var vad barn gjorde innan de hade hundratals timmar med kattvideos på YouTube i fickan. Vi bråkade lite med grannungarna för sådant pysslade barn med innan de kunde starta flame wars på Snapchat och under regniga dagar satt vi inomhus och läste böcker för det var vad barn gjorde innan de fullständigt passiviserats av Fortnite.

Somrarna tillbringades på Öland och vid ett tillfälle hyrde familjen ett renoverat torp nära vattnet. Vi åt halvfabrikatsmat på papptallrikar och när det var klart satte vi oss vid det rangliga campingbordet och författade vykort som vi sedan skickade till släkt och vänner. (Det här försiggick nämligen på den tiden då inte ens Facebook fanns). Vi gick vi ner och badade och jag minns att jag hade en blåvit leksaksbåt med mig vid ett tillfälle. En sådan där tingest man vrider upp och sedan ger den sig iväg i tjugofem knop. Minst! (Okej, det kändes så i alla fall). Till min förvåning såg jag en liknande båt ute i vattnet och jag blev så till mig att jag fantiserade ihop en historia om att min fina leksaksbåt hade en tvilling som nu stävade runt i Kalmarsund. Inte visste väl jag att det var M/S Solsund som på den tiden gick från Oknöbryggan, Mönsterås och färjade över semestersugna turister till solen och vindarnas ö. Men som sagt; det hade jag ju givetvis ingen aning om just då och lekte glatt vidare för det var ju sommar, jag hade just inga som helst tankar på något annat och det är väl just det semester handlar om; att inte ha något viktigt att tänka på, eller hur?

Semestern är mer eller mindre planerad medan skogen står stoisk i full grönska redo att hälsa oss välkomna. Lata förmiddagar och näktergalen om nätterna. Jag har ett förslag; gå ut och upplev sommaren så mycket du orkar. Drick ett glas vin på verandan medan solen går ner, ät rostat bröd med marmelad ihop med någon du tycker om, packa ihop tvåmanstältet och vildmarkscampa (är inte allemansrätten ganska häftig ändå) eller åk till Köpenhamn och strosa runt nere vid Nyhavn. Kan du dessutom göra detta utan att tvångsmässigt publicera dina sommaräventyr på Facebook, Snapchat, Twitter eller Instagram har du kommit långt, jag lovar.

Glad sommar!

Krönika

Andreas Elfwingson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elfwingson