Matts mamma fann frid – efter 49 år

Den 21 november, 1969, föddes min mans svåger, Matt, på ett sjukhus i Kalifornien.

Foto:

Krönika2019-06-13 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Delstaten hade nyligen legaliserat abort men hans mamma, en ensamstående collegestudent, valde istället att adoptera bort Matt direkt efter födseln.

Fyra år senare fattade Högsta Domstolen ett avgörande beslut som säkrade möjligheten till laglig abort i hela USA. Striden om utfallet av Roe v. Wade är central i amerikansk politik och få andra ämnen här borta bevakas lika intensivt av svensk press. Därför var det väntat när nyheten om Alabamas nya, nästan totala abortförbud (som inte trätt i kraft) fick stort genomslag i Sverige och triggade rasande kommentarer om att vita män ska ge tusan i att kontrollera kvinnors kroppar.

Med tanke på rapporteringen är det förståeligt om svenskar tror att abortdebatten i USA handlar om just det — ett gäng ärkekonservativa herrar som likställer abort med mord och så alla andra som antas tycka ungefär som i Sverige. I själva verket är debatten mer lik en vildsint dragkamp där de med extremast åsikter sliter i varsin ände.

Fråga några av de ledande demokratiska presidentkandidaterna — Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg — vad de tycker om att svenska kvinnor måste söka Socialstyrelsens tillstånd för att göra abort efter vecka 18 — och svaret lär förvåna.

Under en tv-sänd utfrågning nyligen sa till exempel Pete Buttigieg att staten inte ska lägga sig i det beslutet överhuvudtaget, hur långt graviditeten än är gången. Just det synsättet — inga restriktioner alls ända fram till förlossningen — är också lag i åtta delstater. Illinois sällade sig nyligen till den gruppen och lyfte samtidigt förbudet mot ”partial-birth abortion,” en hett debatterad metod där fostret dras ut halvvägs innan skallen punkteras (ett federalt förbud gäller dock ännu såvida kvinnans liv inte är i fara).

Alla invändningar mot det etiskt försvarbara i så sena aborter liksom drakoniska abortförbud är dock dömda att drunkna i tirader om patriarkal hjärntvätt eller barnamord, beroende på vem som får ordet.

Utvecklingen är olycklig eftersom den allmänna opinionen inte alls är så extrem även om åsikterna skiljer sig markant åt i olika delar av landet. Enligt Pew Research stöder endast 15 procent ett totalförbud medan 70 procent tycker att den federala staten ska garantera rätten till fri abort till och med vecka 12 (resten bestämmer staterna själva).

För mig är svensk abortlagstiftning en rimlig kompromiss i en omöjlig fråga. Jag klarar varken av dem som öser tillmälen över kvinnor på väg in i en abortklinik eller när foster likställs med parasiter, som det stod på ett plakat.

Det går inte att förneka att om den unga kvinnan i Kalifornien gjort ett annat val så hade inte Matt suttit här i julas med sina två tonårssöner och berättat sin smått osannolika historia.

Nyfiken på sitt förflutna hade Matt skickat ett DNA-prov till en av de många sajter som kartlägger genetiskt ursprung. Resultat kom som en chock: en person på sajten matchade 25 procent av hans DNA — ett biologiskt halvsyskon. Kontakt togs.

Chocken var lika stor för halvsystern i Colorado eftersom hennes mamma aldrig berättat om Matts existens. Matt och hans mamma bestämde träff i en park i Boston. Det var som en film, berättade han, där de kom gående mot varandra, omgivna av okända människor och stadens brus. På en bild ler de lyckligt, slående lika med skrattgropar och lockigt hår.

Den 21 november ringde Matts mamma och önskade honom grattis på 49-årsdagen. Och hon berättade att hon för första gången i sitt liv funnit frid.