Covidsjuka kommer att behöva rehabilitering

En uppgift för sjukvården i spåren av coronapandemin kommer att bli rehablitering av hårdast drabbade patienterna. Både regionen och kommunerna kommer att få ett ansvar.

Stefan Bragsjö, basenhetschef på rehabiliteringen i norra Kalmar län.

Stefan Bragsjö, basenhetschef på rehabiliteringen i norra Kalmar län.

Foto: Jenn Hultberg/Arkiv

Kalmar län2020-05-25 07:35

Mycket av fokus på vården av covidpatienter har hittills legat på själva sjukdomsfasen. Medan en del insjuknade har kunnat berätta om mycket lindriga symtom så har andra drabbats hårt och långvarigt.

I förra veckan uppmärksammade Socialstyrelsen att det kommer att finnas patienter som är svårt medtagna även efter sjukdomens slut. I en information till regionerna och landstingen beskriver man att patienter kan ha kraftigt försvagade muskler. Det kan även gälla andningsmuskulaturen. Det långvariga och djupa sjukdomstillståndet kan även leda till neurologiska och psykiska besvär.

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar Län, säger att regionen tidigt började planera för ett rehabiliteringsbehov.

– Däremot kommer det inte att bli fråga om några särskilda avdelningar för covidpatienter.

Det främsta skälet är att åtminstone så här långt så ser Kalmar län inte ut att få några stora volymer av covidpatienter som behöver rehabilitering. Dessutom kan behoven skilja stort mellan patienterna.

Stefan Bragsjö, basenhetschef för rehabiliteringen i norra Kalmar län, säger att rehabiliteringen kommer att ske i den vanliga rehabiliteringsorganisationen.

– Vi kommer att upprätta individuella rehabiliteringsplaner, och det kommer att bli ett samarbete mellan oss och kommunerna.

Han säger att organisationen finns på plats. Det finns en rollfördelning mellan regionen och länets kommuner sedan gammalt.

– Som patient kan du ena dagen träffa en kommunal arbetsterapeut, och nästa dag prata med en av våra dietister.

Det betyder inte att det inte finns utmaningar:

– Kunskapsläget är osäkert. Det är en sjukdom som kan drabba människor på helt olika sätt, säger Stefan Bragsjö.

Han säger att man kommer att få jobba "nära" sjukdomen, för att ständigt lära sig mer.

– Vi lyssnar mycket på andra regioner, framförallt de som drabbats mer än oss, som Östergötland och Södermanland.

Han tar några olika områden där patienterna kan behöva hjälp även efter det akuta stadiet: Det handla om andningshjälp vid nedsatt lungfunktion, men också samtalsstöd på grund av oro efter sjukdomstiden.

Utöver att covidpatienterna hittills varit få i länet jämfört med andra delar av landet, så säger Stefan Bragsjö att man än så länge inte sett de alla mest komplicerade fallen: Sjuka som legat i respirator under lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!