De förvandlar gamla byskolan till sitt drömhem

NĂ€r Lina och Alex skulle gifta sig dök möjligheten upp att köpa huset dĂ€r de ville hĂ„lla bröllopsfesten – Gladhammars gamla byskola. Nu förvandlar paret de forna skollokalerna till ett lantligt drömboende.

Lina och Alex tillsammans med barnen Blanca och Manne.

Lina och Alex tillsammans med barnen Blanca och Manne.

Foto: Josefine Antonsson

Familj2020-09-26 14:00

Solen strĂ„lar frĂ„n en blĂ„ himmel nĂ€r vi svĂ€nger in pĂ„ gĂ„rdsplanen till det stora faluröda trĂ€huset, som ligger vackert inbĂ€ddat i frodig grönska. Strax intill höjer sig Gladhammars kyrka över landskapet – den kyrka dĂ€r Lina och Alex LunnergĂ„rd bĂ„de gift sig och döpt sina barn. 

Det var nĂ€r Ă€ldsta dottern Blanca skulle döpas som de för första gĂ„ngen klev in i den gamla byskolan, som dĂ„ anvĂ€ndes som församlingshem. HĂ€r hölls dopfesten, och nĂ€r paret skulle gifta sig nĂ„gra Ă„r senare kĂ€ndes det sjĂ€lvklart att Ă€ven fira bröllopet hĂ€r.    

– Men nĂ€r vi frĂ„gade vaktmĂ€staren om vi kunde ha bröllopsfesten dĂ€r sa han nej. Det skulle sĂ€ljas, berĂ€ttar Lina. 

Redan vid dopfesten hade Lina och Alex hört att församlingen pratade om att sÀlja huset, och börjat drömma om vad man skulle kunna göra med det. Nu blev det plötsligt skarpt lÀge.

BĂ„de Lina och Alex Ă€r uppvuxna i Östergötland, men hamnade i VĂ€stervik tack vare Alex syster som ocksĂ„ flyttat hit och tipsat om staden. Vid den hĂ€r tiden hyrde paret ett hus i nĂ€rheten av Gladhammar, men lĂ€ngtade efter nĂ„got eget. 

De bestĂ€mde sig för att lĂ€gga ett bud – och efter en budgivning mot tvĂ„ andra intressenter var huset deras. Festplatsen var ordnad, liksom deras framtida boende. 

Efter bröllopsfesten pĂ„börjades en stor renoveringsresa – som fortfarande Ă€r i full gĂ„ng. NĂ€r vi besöker familjen har husets nedervĂ„ning genomgĂ„tt en totalförvandling. Samtidigt vĂ€ntar flera rum pĂ„ ovanvĂ„ningen pĂ„ att göras i ordning. 

– Än sĂ„ lĂ€nge bor vi allihop i samma rum hĂ€r nere. Renoveringen fĂ„r ta den tid den tar, sĂ€ger Alex.

Det 500 kvadratmeter stora huset prĂ€glas av vĂ€ldiga ytor och en hĂ€rlig kĂ€nsla av rymd. En del av tjusningen, förstĂ„s – men ocksĂ„ en utmaning för den som vill skapa en mysig och ombonad atmosfĂ€r. Flera av rummen har dĂ€rför fĂ„tt nya vĂ€ggar och hörn. Det som nu Ă€r kök och vardagsrum var en gĂ„ng i tiden en stor slöjdsal, och Ă€ven den gamla gympasalen pĂ„ ovanvĂ„ningen har krympts för att ge plats Ă„t flera mindre rum.  

Under tiden huset var i kyrkans Ă€go tĂ€cktes de ursprungliga trĂ€golven över med plastmattor, och den vackra pĂ€rlsponten i hallen var gömd under en gipsvĂ€gg. OvanvĂ„ningen, dĂ€remot, hade fĂ„tt stĂ„ relativt orörd, med ribbstolar i gympasalen, och en lĂ„ng hatthylla i korridoren utanför. En pampig vĂ€lvd murstock mitt i korridoren rymmer husets rökgĂ„ngar. 

Linas och Alex ambition Ă€r att ta fram och bevara sĂ„ mycket som möjligt av den ursprungliga inredningen. Plastmattorna revs dĂ€rför upp, pĂ€rlsponten togs fram och gymnastiksalen fĂ„r Ă„terigen vara just en gympasal – med ribbstolar pĂ„ vĂ€ggarna och plats för lek och stoj pĂ„ golvet. De mindre rummen intill ska sĂ„ smĂ„ningom bli sovrum Ă„t barnen. 

Parets inredningsstil kan beskrivas som en mix av lantligt och klassiskt. Lina Ă€r utbildad inom konst och hennes estetiska sinnelag har fĂ„tt prĂ€gla det gemensamma hemmet.    

– Lina brukar vara den som kommer med idĂ©erna, och sĂ„ genomför vi dem tillsammans, sĂ€ger Alex. 

De stora ytorna Ă€r nĂ„got av det som familjen uppskattar mest med huset, och de kommer vĂ€l till pass nĂ€r det vankas stora kalas. 

– Vi har bĂ„da stora familjer och brukar ofta hĂ€nga hĂ€r tillsammans allihop. 

BĂ„da trivs dessutom med att bo pĂ„ landet och uppskattar att det finns en aktiv hembygdsförening i Gladhammar, som bland annat sett till att det finns en lekplats för barnen. Tack vare att vĂ€g E22 ligger nĂ€ra gĂ„r det snabbt att ta sig in till VĂ€stervik för jobb och skola. 

– Det Ă€r precis lagom lĂ„ngt till stan!

Huset har tidigare anvĂ€nts som skola, och Alex gammelmormor var en av de första som tog examen hĂ€r – nĂ„got Alex och Lina inte hade nĂ„gon aning om nĂ€r de köpte huset!
Huset har tidigare anvĂ€nts som skola, och Alex gammelmormor var en av de första som tog examen hĂ€r – nĂ„got Alex och Lina inte hade nĂ„gon aning om nĂ€r de köpte huset!
Personligt

Familjen LunnergÄrd

BestÄr av: Alex, 31, Lina, 32 och barnen Blanca och Manne.

Bor: I byn Gladhammar utanför VÀstervik .

Gör: Lina jobbar som textillÀrare och Alex som servicerÄdgivare.

Följ renoveringen pÄ Instagramkontot @gladhammarsskola.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!