Ett hemmakontor som främjar kreativiteten

Ett hörn av middagsbordet, vardagsrumssoffan eller ett helt arbetsrum. Vad krävs för att hitta arbetsdisciplin när man jobbar hemma? – Jag måste ha det vackert där jag skriver, annars fungerar det inte, säger författaren Carin Hjulström.Med tio böcker i bagaget vet hon vad hon behöver för att kreativiteten ska flöda.

Carin Hjulström är en van hemmajobbare. Hennes kontor ligger på övervåningen och har en fin utsikt över trädgården.

Carin Hjulström är en van hemmajobbare. Hennes kontor ligger på övervåningen och har en fin utsikt över trädgården.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Livsstil & fritid2020-05-11 08:35

Coronaviruset framfart har gett hemmakontoret en ny aktualitet. Att arbeta hemifrån är en dröm av koncentration för vissa, men ett splittrat inferno för andra. En del kräver arbetsrum med höj- och sänkbart skrivbord, smart förvaring och ergonomisk stol för att kunna arbeta, medan andra utan problem kan slå sig ned med datorn mitt i vardagskaoset.

En van hemmajobbare är författaren Carin Hjulström. Sedan många år tillbaka är den egna bostaden även hennes arbetsplats.

–  Rutiner är viktiga för att komma igång. Jag måste till exempel läsa morgontidningen noggrant. Klockan elva sätter jag mig vid datorn, sedan arbetar jag intensivt i pass om en till två timmar, innan jag måste göra korta avbrott. Då kan jag dona i trädgården, vika tvätt eller slösurfa en stund, säger hon.

Fina omgivningar

Stenhuset hon bor i tillsammans med sambon Folke och den åtta månader gamla pinschertiken Ester är från 1910-talet och ligger i Stäket, Järfälla, ett par mil väster om Stockholm. Någon mil bort finns Säbyholms herrgård, som också är skådeplatsen för hennes senaste romanserie ”Säbyholms gröna fingrar”, där första delen ”Bara ett litet mord” har fått ett varmt mottagande. På matbordet står en blomsterbukett med gratulationer från förlaget till 30 000 sålda böcker.

–  Det är fantastiskt kul. Just nu skriver jag på andra delen. För den här romanserien var det just de fina omgivningarna det som satte igång allt. Miljön påminde om inramningen i tv-serien ”Morden i Midsomer”. På mina promenader med hunden växte historien fram.

Hennes arbetsrum ligger på husets övervåning. Tre väggar är vitmålade, medan den tredje pryds av den klassiska Willow-tapeten av William Morris. Framför skrivbordet finns ett stort spröjsat fönster där ljuset flödar in. Utsikten över trädgården och grannhusen är vilsam.

–  Fast när det är full sol drar jag faktiskt ned rullgardinen. Jag blir ofokuserad och irriterad av det starka ljuset.

Enkel stol

Rummet är sparsamt möblerat: en bokhylla, en fåtölj och en enkelsäng.

–  Ibland är jag som mest kreativ på morgonen, medan jag fortfarande pendlar mellan sömn och vakenhet. Då är hjärnan i totalt friläge. Den tiden är guld värd. Har jag tur kan jag spåna vidare genom att lägga mig och vila en stund mellan arbetspassen.

Kontorsstolen är det som sticker ut mest i rummet. En kudde sitter inkilad bakom det minimala ryggstödet.

–  Det är en riktigt enkel stol, kostar 99 kronor på Ikea. Men den passar min kropp perfekt. Jag tvingas sitta rak i ryggen.

Runt själva arbetsplatsen behöver hon ha ordning och reda.

–  Jag kan inte sitta i en ful eller otrivsam miljö och skriva. Då vill jag bara därifrån. Det ska helst vara tyst och jag vill inte bli störd.

Det är tre år sedan hon tog sitt pick och pack och flyttade från Göteborg till just Säbyholm.

–  Jag ville ha en förändring, ville till Stockholm men inte bo själva stan utan i en herrgårds- eller slottsmiljö.

Med kartfunktionen på nätet som verktyg hittade hon den perfekta platsen, 40 minuter från stan i natursköna omgivningar nära vattnet.

Intill den anrika gården förvandlades byggnaderna runt omkring till lägenheter.

–  Jag fick chansen att köpa en tvåa i den gamla skolan och slog till. Jag bestämde mig på tio minuter!

För ett halvår sedan gick flyttlasset igen, till huset i Stäket, men lyan i Säbyholm har hon kvar.

Sitta bekvämt

Just valet av stol, samt ljuset, är det viktigaste med hemmakontoret, menar inredaren och stylisten Karin Uggla.

–  Ska man lägga krut på något, så är det de två sakerna. Allt annat kan man kompromissa med.

Om man av nostalgiska eller estetiska skäl hellre vill hålla fast vid farmors gamla karmstol, får man palla upp med kuddar så att man hamnar i rätt höjd i förhållande till bordet.

–  Annars finns det väldigt många snygga designstolar, som även är mer ergonomiska, att investera i, säger hon.

Karin Uggla jobbar också hemifrån. Hennes bästa tips är att fixa ett ståbord som även fungerar som förvaring.

–  Jag har ställt två 90 centimeter höga Billy-bokhyllor med ryggarna mot varandra mitt i rummet. Sedan har jag lagt en skrivbordsskiva ovanpå där jag kan stå och jobba. Det är helt perfekt.

I hyllorna ryms tidskriftssamlare med papper och böcker.

Kär stol

Att jobba i dunkel är ansträngande för ögonen och tär i längden på både koncentrationen och prestationen.

–  Allmänljus och punktbelysning över arbetsplatsen är väldigt viktigt. Det är helt klart värt att skaffa en regelrätt skrivbordslampa.

Karin Uggla har också ett hörnskrivbord med mycket yta på båda sidor. Längs ena väggen sitter öppna vägghyllor och längs den andra finns stängd förvaring för att gömma undan det stökiga

–  Jag satt länge och jobbade på min kära vintagestol, Fritz Hansens 7:an. Men hjulen har blivit så sköra att den har fått flytta ned till hallen. En ny kontorsstol står faktiskt på inköpslistan. 

Carin Hjulström och sambon Folke har bara bott i huset i sex månader. ”Vi har totalrenoverat det. Hela huset var i bedrövligt skick. Det sägs att den äldsta delen var hönshus åt grannfastigheten”.
Carin Hjulström och sambon Folke har bara bott i huset i sex månader. ”Vi har totalrenoverat det. Hela huset var i bedrövligt skick. Det sägs att den äldsta delen var hönshus åt grannfastigheten”.
Carin Hjulström

Familj: Två vuxna barn med familjer. Sambo och hund.

Ålder: 56 år.

Bor: Stäket, Järfälla, väster om Stockholm.

Gör: Författare och journalist.

Aktuell: Med första boken "Bara ett litet mord" i serien ”Säbyholms gröna fingrar”, en mysdeckarserie i Agatha Christie-andra.


Tips för hemmakontoret

Inredaren Karin Ugglas bästa tips för en god arbetsplats hemma:

+ Låt hemmets övriga stil göra avtryck även på kontoret, särskilt om du bara har möjlighet att ha din arbetsplats i en del av hallen eller vardagsrummet.

+ Färg och tapeter bör harmonisera med hemmet i övrigt. Starka färger kan pigga upp men också distrahera. Dovare färger lugnar och kan främja koncentrationen. Välj en kulör som du verkligen gillar.

+ Allmänljus och punktbelysning över arbetsplatsen är väldigt viktigt. Här som på andra ställen i hemmet kan du med fördel ha stämningsbelysning, men viktigast är bra läs- och arbetsbelysning.

+ Tidskriftssamlare, pärmar och arkivlådor är både snygga och praktiska när du vill hålla ordning på dina papper. 

+ Köp fina anteckningsblock och pennställ som går att ha framme utan att du stör dig på dem. 


Tänk på kontorskroppen

+ Se till att ta många pauser och bensträckare under arbetsdagen, vare sig du väljer en snygg eller mer praktisk arbetsplats.

+ Prova att sitta på en pilatesboll. Det finns de som är klädda i tyg med en tyngd i botten just för det ändamålet.

+ Hitta ett ställe någonstans hemma där du kan stå och jobba. Till exempel på en mjuk yogamatta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!